Снимка: БГНЕС
При управлението на пандемията у нас бяха допуснати грешки. Най-голямата от тях беше създаването на паника. Това заяви в ефира на Нова тв съветникът на министъра на здравеопазването проф. Мира Кожухарова.
 
"В епидемиологията е изключително важно когато прилагаш някакви мерки да се правят анализи. Целта им е да се прецени кое е било успешно и кое не и при следващи аналогични ситуации, а пандемията не е и приключила, да се знае какво трябва да се прави. Трябва да си дадем сметка кое от правеното е било полезно. Такъв анализ би бил полезен", каза още тя.
 
"Категорично имаше допуснати грешки. Трудно за възприемане това, че числата показваха голям брой смъртни случаи у нас, при относително не много голям брой положителни случаи", коментира проф. Мира Кожухарова.
 
Тя не пропусна и факта, че по време на първата вълна у нас, както и в целия свят, нямаше достатъчно средства за предпазване, докато сега не е така.
Още по темата
 
"Причинителят за първи път циркулира сред хората, но епидемиите и пандемиите не са нещо непознато. Основната грешка беше, че в една голяма част в този период, особено в началото, аз не виждах епидемиологичния анализ на ситуацията. Епидемиологията е една доста стара медицинска наука, пандемии е имало и преди и човечеството има определен опит", посочи още проф. Кожухарова.
 
И допълни: "Най-голямата грешка беше създаването на паника".
 
Според нея пандемията не е приключила и вероятно през есенния сезон ще има увеличаване на циркулацията на вируса.
 
"Надявам се все повече хора да искат да се ваксинират. Сега е моментът по-възрастните хора да направят жест към порасналите си деца - да се ваксинираме и да им дадем възможност да бъдат спокойни и да престанат да ни  мислят", коментира проф. Мира Кожухарова.
 

Коментари Напиши коментар

62

Бойко

преди 1 месец

Mирке,Мирке, крихте се като мишки и сега станахте компетентни по Ковид-19.А другата медицина къде я забравихте?

61

Офф

преди 1 месец

Аман от "големи специалисти", а дали на тяхно място щяхте да сте по-добри, е друг въпрос, ..но едва ли !

60

neon7

преди 1 месец

Още по голяма грешка беше да изпълнявате инструкциите на СЗО И Световната банка !