Снимка: БГНЕС
"В следващите шест месеца имаме две задачи - да направим честни избори и да възобновим ваксинацията, защото темпът е бавен". Това каза в ефира на bTV главният държавен инспектор доц. АНгел Кунчев. 
 
"Хората се страхуват, колебаят се, слушат групости, четат неща в социалните мрежи, които ги плашат. Истината е, че ако си имал шанса да не се срещнеш с този вирус досега имаш четири вида ваксини, и не се ваксинираш - това е тотална безотговорност", категоричен бе доц. Кунчев. 
 
Според него е необходима широкомащабна информационна кампания с голям диапазон на участниците. "Кой когото харесва, трябва да чеу от него колко е важно да се имунизираш", коментира още Кунчев. 
 
"Насищането в българия с ваксини е достатъчно голямо. Няма друга европейска страна, в която да решите да се имунизирате и да отидете, и да имате такъв избор. Няма друга такава. Имам обаждания от колеги и познати, които планират да се върнат у нас, за да се ваксинират", заяви доц. Кунчев.
Още по темата
 
На въпрос дали е трябвало първо да се ваксинира по-уязвимата част от населението, доц. Кунчев отговори, че в повечето западни страни първо са ваксинирани рисковите групи и след това останалите. 
 
По думите на здравния инспектор няма нищо притеснително за това да се направи ревизия на здравеопазването. 
 
"Идеята е да се учим от грешките си. Няма начин човек да не допусне грешки, особено в такава ситуация", каза още доц. Кунчев.
 
На въпрос дали са взимани политически решения за сметка на експерти, здравният инспектор отговори, че това не се е случвало. 
 
"Не ми е искана оставката от Стойчо Кацаров. Аз не виждам и основание да ми я иска. Засега съм част от екипа", каза доц. Ангел Кунчев във връзка със спекулациите, че служебният здравен министър е поискал освобождаването му. 
 
"Има една обида при хората, които работиха толкова много. Има РЗИ-та, в които хората имат 2000 часа извънреден труд за миналата година. Това не може да се компенсира", допълни Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase