Снимка: БГНЕС
Една година по-късно близо 70 ученици от Добрич все още чакат парите си за провалена екскурзия. Абитуриентите трябвало да празнуват край бреговете на турския курорт Мармарис, но заради затворените граници пътуването им се провалило.
 
Все още не е ясно дали ще бъдат обезщетени. Да се очаква ли бум на жалбите заради неосъществени екссурзии?
 
До този момент туроператорите имаха три опции за компенсиране, ако почивката на туристите се е провалила – да им предоставят ваучер за бъдещо пътуване, да предложат друга дестинация или да им върнат парите в брой.
 
Повече от година измина от затварянето на границите и вече започват да изтичат отсрочките за тези, които предпочетоха да получат парите си обратно за неосъществени пътувания. Затова има и очаквания за бум на жалбите в туризма през следващите месеци и масови спорове между туроператори и потребители.
 
Преди година група ученици от Добрич планират екскурзия в Турция, за да отпразнуват абитуриентския си бал край бреговете на Мармарис. За почивката абитуриентите предплатили по 200 лв. на местна туристическа агенция. Локадунът при съседите обаче прави пътуването невъзможно.
 
"Събрахме пари, децата трябваше да ходят на екскурзия до Мармарис. Те са около 60 - един автобус трябваше да се напълни. Хората имат да взимат пари, но им е неудобно да си ги търсят", разказва един от родителите.
 
Година след неосъществената екскурзия останалата част от предплатените суми за пътуването остават невърнати, въпреки многократните молби от абитуриентите и техните родители.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase