Снимка: Pixabay
Средно 47 лв. на ден майчински вземат родителите на бебета до годинка. Това показват данните на Националния осигурителен институт от януари до април, предоставени от "Телеграф".
 
Среднодневният размер на майчинството е с 5 лв. повече в сравнение с миналата година. По закон, докато се грижат за детето през първата година от раждането, родителите получават майчински в размер на 90 на сто от заплатата си. Общо 103 888 родители са взели обезщетение за бременност и раждане по този показател за цялата 2020 г.
 
Обезщетения
 
Дните, в които са били в майчинство, са близо 15 милиона. Изплатените майчински доближават половин милион, като средно един човек е получил близо 5000 лв. Родителите, решили да гледат детето си вкъщи, докато навърши две годинки, са 73 000. През втората година от отпуска те вземат 380 лв. Ето защо средният размер на обезщетението на тази група родители намалява до 17 лв. дневно. От общо 87 833 майки или бащи, които получават обезщетение за втората година, 15 138 са се върнали на работа и взимат 190 лв. (половината от 380 лв).
 
Бонус
 
Кодексът за социално осигуряване дава право на майката да се върне на работа след 135-ия ден от раждането срещу бонус. Дамите, предпочели да са в офиса, вместо да си останат вкъщи с бебето, получават 50% от майчинството за първата година. Това представлява почти половин заплата върху тази, която им плаща работодателят. Например, ако майката взема месечно възнаграждение в размер на 1500 лв. и се върне по-рано на работа, ще получи бонус 750 лв., тоест общо 2250 лв. за първата година от раждането. Въпреки премията у нас броят на родителите, които се възползват от тази възможност са малко. Статистиката на НОИ, предоставена на „Телеграф“, показва, че за цялата минала година само 777 майки са избрали да се върнат във фирмата, преди бебето им да навърши годинка.
 
Спад
 
Бащите, които поемат грижите за децата си, намаляват. Татковците имат право да сменят майката 6 месеца след раждането на бебето. До годинка получават 90 на сто от размера на заплатата, на която се осигуряват. През останалите 12 месеца сумата е фиксирана – 380 лв. През 2020 татковците, които са получавали обезщетение за първата година, са 310. Тяхното обезщетение е двойно почти по-високо в сравнение с това на майките - 63 лв. Година преди това те са били 342. Втората година майчинството са поели 713 мъже. Броят им през предходната година е 799.
 
Средно на ден те са получавали по 17 лв. Близо 22 хил. татковци пък са взели отпуск при раждане или осиновяване на дете до 15 дни. Средно те са получили по 33,53 лв. за ден.
 
IT специалистите нямат сметка да си устанат у дома.
 
Хората със заплати над максималния осигурителния доход, който е 3000 лева, трудно се решават да сменят майката вкъщи. Сред тях са част от работещите в ИТ сектора. Тяхното месечно възнаграждение е в пъти по-голямо от максималния осигурителен праг, а бащинството не може да е повече от 90% от него. Това означава, че ако един компютърен специалист взима 5000 лв. и вместо да работи гледа детето, месечните доходи на семейството ще се свият с 1800 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase