Преди дни финансовият министър Асен Василев обяви гръмката новина, че няколко фирми дължат близо 10 млрд. лева на НАП и тези пари са опростени.

"За мен беше загадка как финансовият министър се изказа много неподготвено за тези 10 млрд. Нашите вземания са за 4 години. Това са вземания от 2006 г. Тези данъци са мъчени да се вземат по всякакъв начин, но няма как. Има такъв процент, който не може да се събере и е много смешно един човек с претенции, че е финансист, да не знае, че има несъбираема част. Това заяви в "Денят ON AIR" заместник-председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Красимир Дачев.

Още по темата
Според него първо трябва да се намери начин да се пребори сивата икономика.

"Един човек като дойде и има претенции, че е професионалист, трябва да бори сивата икономика. Има хиляди фирми, които масово не плащат данъци. Ще си отидат тези, ще дойдат другите и те ще питат на кого са дадени определи пари", допълни Дачев пред Bulgaria ON AIR.

И посочи, че е виждал Планa за възстановяване, който е бил готов още през март.

"Криворазбраната етичност на предишното правителство не им позволи да го изпратят. Няма да се промени нищо в този план. Един такъв план не може да бъде променен от днес за утре. Сега ще загубим един аванс. Бяхме започнали една скорост да набираме - ако ние я забавим, много ще изостанем. Ще станем една бананова република, която произвежда домати и краставици, ама те трябва да са прави, защото никой няма да ги взима в ЕС", категоричен бе Дачев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase