Има спад на желаещите да се ваксинират. Населението се успокои от добрите показатели относно хода на епидемията в България. Има и най-различни внушения от псевдоспециалисти: Край, всичко замина. Колкото и да приказваме по медиите и в нашите кабинети, нещата няма да се получат. България нямаше агитационна кампания. Това каза зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов в студиото на предаването "Денят ON AIR".

Още по темата
Той подчерта, че е хубаво да се ваксинираме сега, както и че страната ни разполага с голямо количество ваксини. Дали наесен ще има нова вълна на коронавируса, това зависело до голяма степен от обществото ни.

"Не съм вярвал, че ще дойде момент, в който България ще се чуди какво да прави с ваксините. Доставките не бяха регулярни, някои фирми направиха много спънки. До края на седмицата имам 50-60 човека, които ще ваксинирам. Не са само възрастни. Голяма част от пациентите над 60 години и с хронични заболявания съм ги поканил и съм ги ваксинирал", каза още д-р Брънзалов.

"Ваксини има, желаещи - няма! Това е единственото оръжие, с което разполагаме в момента, а не го използваме", подчерта той пред Bulgaria ON AIR и добави, че препаратът на AstraZeneca е добър.

"Има много малък процент заболели след втората доза. Убеден съм, че тази ваксина ще трябва да се поставя като противогрипната, тъй като вирусът мутира. Второ - ваксините не са 100% ефикасни. Минимум 6 месеца дава защита, изгражда по-мощен имунитет спрямо това да си преболедувал Ковид-19", отбеляза зам.-председателят на БЛС.

"Нямаме никакви изхвърлени дози - и при общопрактикуващите лекари, и във ваксинационните центрове. Ще настоявам пред всеки човек и ще опитам да го убедя, че е правилно да се ваксинира", настоя д-р Брънзалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase