Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Стефан Янев проведе среща с министъра на външните работи на Португалската република Аугущо Сантуш Силва и еврокомисаря по съседство и разширяване Оливер Вархеи.

Още по темата
Основна тема на срещата бе европейската перспектива на страните от Западните Балкани в контекста на процеса по разширяване на Европейския съюз. Фокус на дискусията бяха предизвикателствата пред присъединяването на Република Северна Македония и възможностите за подобряване на диалога с Република България, съобщиха от правителствената пресслужба.

С оглед на европейското председателство на Португалия от страна на гостите е била изразена готовност за посредничество при преговорите по спорните въпроси между двете държави.

Министър-председателят Стефан Янев потвърди българската позиция по отношение на европейската перспектива на Република Северна Македония, като обърна внимание, че до момента не може да се очертае положителна тенденция по отношение на преодоляването на ключовите противоречия. Янев подчерта необходимостта спорните въпроси да бъдат решени, тъй като темата е изключително чувствителна и национално значима.

Министърът на външните работи на Република България Светлан Стоев от своя страна заяви, че има воля за преодоляване на различията, но този подход следва да бъде реципрочен, като акцентира върху ключовото значение на реалните практически стъпки в двустранните отношения.

Премиерът Стефан Янев е провел среща и с посланика на Великобритания Роб Диксън. В рамките на разговора е било отбелязано много доброто ниво на двустранните отношения и дадена висока оценка на поддържането на активния политически диалог с Великобритания, която е важен партньор в Европа и съюзник в НАТО.

По време на срещата между премиера Янев и посланик Диксън бе акцентирано върху необходимостта от задълбочаване на двустранните отношения по нов начин след излизането на Обединеното кралство от ЕС, включително относно външната политика, отбраната, сигурността и икономиката.

Бе изразен интерес към по-прагматичен начин за сътрудничество между двете страни, както и за намирането на ефективен подход за задълбочаване на отношенията на двустранно, регионално и международно ниво. Бе обсъдено също провеждането на предстоящите парламентарни избори на 11 юли и предизвикателствата в това отношение.

Специално внимание бе обърнато на възможностите за по-тясно сътрудничество в рамките на Инициативата "Три морета".

В хода на разговора бе обсъдена също и темата за европейската перспектива на Република Северна Македония. Министър-председателят Стефан Янев използва възможността да изложи категорично и подробно българската позиция по въпроса в контекста на необходимостта нашите евроатлантически партньори да имат ясно разбиране на българския национален интерес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase