Снимка: ГЕРБ

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна с еврокомисаря по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархей в централата на партията. Основен акцент на разговора, който е бил по инициатива на европейския комисар, е бил Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Северна Македония, съобщиха от ГЕРБ.

Още по темата
Борисов е изтъкнал ключовата роля на България за връщането на темата за евроинтеграцията на Западните Балкани в дневния ред на Съюза.

Лидерът на ГЕРБ е подчертал, че европейското бъдеще на този стратегически регион е гаранция за мир и просперитет както и превенция срещу влиянието на други сили. Той е посочил, че Европа трябва да продължи да работи активно по темата за евроинтеграцията на Република Северна Македония и Албания, отчитайки позициите на всяка една страна.

Двамата са обсъдили и разширяването на транспортната и дигиталната инфраструктура на държавите от региона. Борисов е изразил убеденост, че създаването на условия за икономически просперитет допринасят и за развитието и добросъседските отношения.

По думите на бившия премиер, от интерес за целия регион и за европейската сигурност е цялостното изграждане на коридор номер 8, който ще позволи свързването на Черно с Адриатическо море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase