Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В средата на месец март беше представен прототип на българската ваксина срещу Covid, който е дело на Института по микробиология. След създаването на първия прототип на ваксина, финансиран от мрежата за институти „Пастьор“, Фонд "Научни изследвания" предостави достатъчно средства, за да се създаде и втори прототип.

Използвана е много надеждна, иновативна нанотехнология, като двата прототипа са близки по принцип на действие. Тя не прилича нито на РНК ваксините, нито на векторните и ще бъде представена пред научната общност през есента. За да се стигне до клинични изпитания на българската ваксина, следващите правителства трябва да се ангажират с финансиране, каза д-р Пенка Петрова, директор на Институт по микробиология „Стефан Ангелов“, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Още по темата

"Нашите надежди са свързани със следващите правителства, ако се появи интерес от държавата, и тя подпомогне този процес можем да достигнем и до клинични изпитания.“

Тя добави още, че от новото правителство ще се очаква да повишат сериозно финансирането на научни изследвания в България. До този момент е направена стъпка с центровете за компетентност, но по думите на госта, там има много неизяснени моменти с бъдещите дружества, които ще представляват юридическите лица в тези центрове.

"Има и друго, в тези центрове голямото финансиране е за сграден фонд и апарати, но трябва да се обърне внимание и на самите учени, те са двигателят на тези центрове трябва да се финансират достатъчно. Оказа се, че 25 учени от БАН и 12 от университетите са сред топ учените в света в своите области – може би трябва да продължим със същата тенденция – да стимулираме научния потенциал, за да може да се развива.“

Според д-р Петрова причините за изоставането на България с ваксинацията са чисто организационни. „Имаме достатъчно ваксини“, каза тя пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Има избор, просто трябва да имаме повече включени хора, които да ваксинират. Личните лекари трябва да получават достатъчно дози, за да може опашките да са вече при тях.“

Много хора обаче продължават да се притесняват от ваксините.

"Тези притеснения са съвсем несъстоятелни. Доказа се, че ваксините предпазват не само от тежко протичане, но и от заразяване и то в един много голям процент.“

Именно, защото много малък процент от нашето население е ваксинирано, трябва да продължим да носим маски, каза д-р Петрова.

Пандемията донесе и някои плюсове. Тя предизвика изключително силен технологичен напредък във всички области.

"Например, Moderna в момента разработва 14 РНК ваксини срещу различни други вируси, като зика вирус и респираторно-синцитиален вирус. Освен това има разработен един много интересен тайванско-американски модел на бърза детекция на коронавирус, чрез биосензори, който позволява детекция на вируса за една секунда. Представете си колко би ускорило това самия процес на установяване.“, добави д-р Петрова.

Целия разговор може да видите във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase