Снимка: Bulgaria ON AIR

В Централната софийска синагога се проведе молитва за мир и солидарност с Израел, предаде Bulgaria ON AIR. По време на събитието представители на еврейската общност у нас изразиха надежда, че конфликтът в ивицата Газа ще приключи скоро. За мир и живот без насилие се обявиха и от палестинската общност.

"Ние се молим в памет на невинните жертви. Надеждата ни е, че евреи, мюсюлмани, християни, които живеят заедно, ще намерят пътя към мира, и че ще научат децата си да живеят в разбирателство - това ще доведе до мира", каза Максим Делчев.
Жак Франсе, който има роднини в Израел, следи с тревога ситуацията. Надява се, че скоро военните действия ще бъдат прекратени.

"Искрено се надявам този конфликт да бъде по-кратък и по-малко кървав", сподели Жак Франсе.

Всяка жертва, независимо от какъв произход е и къде се намира, е жестокост и мъка за всяко едно семейство. Въпреки желанието за мир - еврейската общност е категорична - подкрепя правото на Израел да се защитава, когато е под непрестанен ракетен обстрел.

В цял свят знаят, че "Хамас" е терористична организация. Срещу терора не може да се действа по друг начин", сподели Мориц Машиах от Организация на приятелите на Израел в България "Негев''.

Въпреки че двете страни воюват, Израел не престава да снабдява Газа с електричество. За Ибрахим Халед обаче монетата има друга страна. По думите му - палестинският народ е подложен на жестоки репресии, бил е лишен от правото да съществува в суверенна държава и живее под окупация.

"Целият свят говори, че Израел има право да се самозащитава. Ние не сме ли хора? Ние сме хора под окупация. Ние имаме право да се защитим. Всеки ден казват - Газа не е окупирана. Как да не е окупирана? Няма ядене, няма вода", добави председателят на Арабски комитет по интегриране Ибрахим Халед.

Не подкрепя "Хамас", но смята, че възникването на организацията, както и на останалите подобни в Газа, е резултат от политиката на Израел.

"Този натиск, тази война, която водят - ето това е резултатът", коментира още той.

И Ибрахим Халед, както и евреите у нас, искат мир и живот без насилие. И докато всички чакат политиците да намерят изход - равносметката от новата ескалация е повече от мрачна. Над 200 загинали палестинци, предимно жени и деца, и най-малко 10 израелци

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase