Снимка: архив, БГНЕС

Прекаралите COVID-19 и ваксинираните в огромна степен не разпространяват заразата и не трябва да носят маски. Това каза проф. Андрей Чорбанов от БАН пред БНТ.

В голям процент хората, които са се разболели март-април миналата година все още имат имунитет, смята професорът.

Според него няма нужда прекаралите вируса да се ваксинират. "Все пак не знаем колко дълъг е имунитетът. Трябва да се прави проверка за антитела", добави той.

Още по темата

"Нормално е властите да се страхуват. Няма как да знаем дали ще има четвърта вълна", каза Чорбанов и добави, че очаква скоро да падне забраната за носене на маска на закрито.

"В Европа има големи индийски общности. Малко вероятно е да се предпазим от тази нова мутация. Говорим за 1 млн. ваксинирани у нас плюс 350 000 българи, които официално са прекарали вируса, но реално тази цифра е много по-висока", каза той.

Ще представя българската ваксина срещу коронавирус тази есен на конгрес пред световната научна общественост. Всяка държава, която има своя разработка, може да бъде много по-независима, коментира Чорбанов.

Той допълни, че искат да има 2 форми - инхалационна и имунизационна. По думите му българската наука е свикнала да има неглижиращо отношение към нея. Чужди държави обаче имат интерес към техните разработки, а досега не са имали такъв интерес от нашата държава.

Вирусът на COVID-19 мутира бавно, в много малка степен. Все още обаче не знаем какъв е процентът на хората, които няма да бъдат засегнати от вируса. Никой обаче не е застрахован, това обаче не трябва да променя начина на живот, заяви Чорбанов.

„Имах много слаби симптоми, нищо не ме болеше, нищо видимо от многото неща, за които се писа. Нямах никакъв апетит и тогава усетих, че нещо не е наред. Кръвната картина вече показа, че нещата никак не са добре.  Не редувах подобрение и влошаване, не загубих обоняние, но вкусът ми се промени. Действително имах тежки поражения на дробовете. Сатурацията ми падна доста под границата. Лекуваха ме по стандартна терапия - коктейл от медикаменти. Бях 12 дни в болница", разказа за своята среща с болестта Чорбанов.

 

Коментари Напиши коментар

90

Анонимен

преди 2 месеца

Най-малкото което ме вълнува е дали ще отпадне скоро изискването за маски.Повече искам да разбера на влизане в България дали ще ни бъркат отново в носовете и гърлата?И ако толкова е необходимо това, да го направят безплатно!Защо за ваксинирани може (които също разнасят вирусите), а за неваксинирани не може???Да ви се не види и фашизма!!! Тогава направете ваксините платени: По 120 лева на доза!

89

българин

преди 2 месеца

Вчера и днес буквално влизах в столични магазини от категорията хипермаркети, естествено маскиран и костюмиран.Еми, на няколко пъти ми се наложи да кихна. Потекоха ми секрети от носа, наложи се да се бърша. Не не съм чумав. Не, не съм болен от проказа, чума, туберколоза или каквото се сетите още заразно. Просто сезонни вируси. Всички ние бъкаме от вируси, дали ни харесва или не, но нито умираме, нито се нуждаем от респиратор и нямаме температура.Е, как да си изчистя носа с маска???!!!

88

българин

преди 2 месеца

Абе новото правителство, ало, кога ще уволните оня брадясалия... главния здравен инспектор???!!! Сменихте шефа на Агенция Митници, сменихте оная ци-ган-ка на Агенцията за Инвестиции, кога ще смените и Ангел Локумчев???Залагам големи надежди на новия здравен министър!Доктор Стойчо Кацаров е изключителен специалист и отявлен критик на самозваните "доктори", "професори" и "академици" на Бойко Борисов по "управлението" на пандемията.Не знам Бойко как "управлява" пандемия - може би като пожар?