Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Ако съдим от състава на служебното правителство, опитът е да се сложат на постове хора, които са по-известни с експертната си биография, като доминираща тенденция в това правителство". Това коментира доц. Татяна Буруджиева, политолог и преподавател, пред БНР.

Още по темата
Според нея и след следващите избори политиците ще се опитат да предложат максимално експертиза в управлението.

"Тъй като започва да става критично ниско доверието в самите партии и политици, виждаме, че тази раздробеност в парламента като че ли ще се повтори или може би дори увеличи през следващите избори.
Което показва, че политическите партии и организации не могат да създадат големите политически каузи, около които да се получат по-масирани обединения в обществото, което пък диференцира много подкрепата и доверието", каза Буруджиева и допълни, че в такива ситуации обикновено погледът е към експертите.

По думите й логично е политическите кабинети да бъдат заменени, министрите и зам.-министрите да бъдат сменени при всяко едно правителство.

Факт е, че наблюдавахме едно много възпитано предаване на щафетата между министър-председателите би трябвало да бъде знак за всички останали министри.

Очаквам по-радикални действия в МВР поради заявените позиции и начина, по който ги изказваше настоящият министър, така че няма да бъде изненада, ако имаме много повече размествания, смята политологът.

Тя коментира и ситуацията при отделните партии.

"ГЕРБ загубиха повече от 200 хил. от избирателите си. Най-сериозно този срив се вижда в София и в Бургас. Още повече, че само година след местните избори, редно е да се потърси отговорност от политическите фигури в ГЕРБ.

Повечето нови политически субекти, които влязоха в парламента, са резултат на коалиция, с изключение на ИТН. Това, което се случва, започва отзад напред.

“Изправи се! Мутри вън!“ е резултат от взаимодействието, а не от по-продължителен коалиционен опит. Те са най-прясно създадената формация. Предполагам, че там проблемите идват предимно от резултатите по време на изборите и работата в предизборната кампания. Не може да се каже дали ще останат над чертата, посочи Буруджиева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase