Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
Изключително тежко е финансовото състояние, но средствата - 50 лв. към пенсиите на всички български пенсионери, ще продължат поне до края на мандата на служебното правителство.
Още по темата

Това каза служебният социален министър Гълъб Донев след първото заседание на правителството.

На заседанието е било обсъдено продължаване на социално-икономическите мерки в пандемията - т.нар 60/40, 80/20, мерките, свързани с децата и родителите в неплатен отпуск и др. В тази връзка Донев е разговарял с финансовия министър Асен Василев за състоянието на бюджета.

Съзнаваме, че положението, в което се намираме, е тежко, свързано с кризата, предизвикана от ковид вируса. Обществото очаква реакция от страна на служебното правителство, затова доколко и дали ще продължат социално-икономическите мерки, които са въведени с различни постановления на МС, каза Донев. Той допълни, че за съжаление някои от тях са обезпечени само до края на месец май, а други – до края на юни.

По думите му и българският бизнес е поставен в критично състояние от ограниченията за работа, които бяха  налагани заради пандемията.

Ако не заработи бизнесът, пари няма да има за нищо, ако заработи, пари ще има за всичко, заяви и финансовият министър Асен Василев.

Той уточни, че за мерките за бизнеса работят заедно с министрите на икономиката и на туризма.

За да видим по какъв начин като цяло към целия български бизнес да може да тръгне подкрепа за излизане от икономическата вече криза, да видим по какъв начин може да се помогне и на самонаетите лица, посочи Василев.

Как ще бъде подкрепена икономиката и какви са възможностите за това, ще е ясно до десетина дни.

По думите на Василев, мярката за българските пенсионери е насочена към хората, които са най-ударени от кризата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар