Снимка: БГНЕС
Случаите на заразени с COVID-19 на дневна база са достатъчно много, за да сме спокойни. Това заяви пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев – бивш председател на Комисията по здравеопазване в 45-ото Народно събрание.
 
Той оприличи пандемията на пожар и броят на заразените на дневна база показвал колко интензивно гори този пожар. Според него в момента нивата са по-високи от нивата между двата големи пика и много по-високи отколкото беше преди втория пик.
 
Пулмологът отправи апел към хората да бъдат внимателни, тъй като това, което се случва в държави като Индия, Судан, Непал е притеснително, въпреки че те са много далече.
 
"Основната точка на пътуване между Европа и Индия е Анкара, а Анкара е много близо до България като летище. И по тази причина трябва внимателно да се наблюдава какво се случва с възможните щамове, които биха могли да влязат трансгранично у нас", коментира Симидчиев.
Още по темата
 
Той посочи, че в момента в Англия нивото на заразяване предимно е с индийският вариант на вируса - за съвсем кратък период от време той е нараснал от 1 на 11%.
 
"В България само по време на втория и третия пик се получи основната част от смъртността. Страната ни е на второ място по смъртност в Европа, колко добре сме се справили, или не сме, може да гледаме назад по някои ключови параметри като този. Занапред как ще се справим - зависи от скоростта на ваксиниране", каза още д-р Симидчиев.
 
Той изтъкна, че процентът на имунизираните у нас продължава да е нисък. Според д-р Симидчиев, макар вече да има поставени 1 млн. дози, това не е достатъчно, тъй като е общо взето е 1/6 от България. 
 
"Особеността на този вирус е, че той се опитва да се заиграва с нашата имунна система, в резултат на което след преболедуване не винаги се изгражда траен имунитет, който да предпазва за дълъг период напред, така че е възможно повторно боледуване", допълни той.
 
Според пулмолога в рамките на тази нова реалност трябва да се опитаме да възстановим икономиката и туризма, но това било възможно само ако се се опираме на науката. Той посъветва още страната ни да следи кои политики и мерки в битката срещу COVID-19 са ефективни и даде за пример държави като Австралия, Нова Зеландия, дори Китай. По думите му от това какво ще направи вирусът, зависи дали ще има ново затваряне или затягане на мерките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase