Общ преглед

Желаещи за ваксини изчакваха на кратки опашки и днес пред "Пирогов", когато е последния ден на разкритите заради празничните и почивни дни покрай Великден и Гергьовден „зелени коридори” с иРНК ваксини, съобщава БГНЕС.

За дните от 30 април до 9 май в цялата страна работиха т.нар. "зелени коридори" като гражданите имаха възможност да избират между препаратите на "Пфайзер", "Астра Зенека" и "Модерна". Кабинети бяха разкрити от 26 РЗИ в страната, а само в София в четири големи болници през всички почивни и празнични дни имунизационните екипи работиха.

Най-много кабинета за ваксинация имаше в "Пирогов". Освен първа игла, в разкритите пунктове се извършва и втора имунизация.

Специално за „зеления коридор” в неделя от страната е дошъл Евгени със съпругата си. Там, откъдето идва, се поставят ваксини, каза мъжът, но сподели, че в София е по-лесно, по-бързо става и затова решил да посети "Пирогов". Той пресметна, че чакали точно 25 минути.

"Невероятно обслужване, бързо", сподели мъжът. Поставили му ваксината на "Пфайзер".

"Моето мнение е такова, че хората трябва да се ваксинират. Все пак видяхме какво преживяхме толкова време, така че нормално, логично е да си сложим ваксина", сподели Евгени.

Дали ще бъдат удължени „зелените коридори” все още не е ясно. Преди дни здравният министър в оставка Костадин Ангелов каза, че oт 10 май нататък трябва да се направи анализ на бройките необходими ваксини за фазите по личните лекари и тези, които имат основание да ги получат.

В петък, на работно съвещание, премиерът в оставка Бойко Борисов нареди "зелените коридори" да продължат да работят и всяко ново количество ваксини да се насочва максимално бързо към желаещите.

Според графика на доставки всеки понеделник в България ще пристигат по 270 хиляди дози от ваксината на "Пфайзер", като в последния ден на май ще бъде доставено първото двойно по-голямо количество - 410 хиляди дози.

Към днешна дата ваксинираните граждани у нас с две дози са общо 289 612.

Коментари Напиши коментар

64

Владо,

преди 1 месец

и твоята "компетентност" със сигурност не е на висота.Бъркаш любимото на бгбабите "леля Пенка ми каза" с лично видяно и преживяно. Но то така е - хипохондрията и ваксинацията в експериментален стадий изпиват и малкото мозъчни гънки, които може би си имал някога. Сполай ти, да участваш още поне в 10 експеримента. Науката има нужда от хора като теб. За да живеят нормално останалите хора.

63

Ха-ха!

преди 1 месец

"Сериозен интерес", обаче опашките били кратки, а обслужването бързо.Все ми се струва, че в български условия при сериозен интерес опашките щяха да са дълги, а обслужването тегаво и нервно.Извод: Няма сериозен интерес към ваксинациите.

62

Владо

преди 1 месец

До Владо 70,Последното ви изречение обощава, на какво е базирана цялата ви компетентност по въпроса - на слухове и "разчуване". Когато си правите изводи на базата на "леля Пенка ми каза" показвате, че мнението ви не струва абсолютно нищо!