Снимка: БГНЕС

В момента в България се разпространява само британският вариант на коронавируса.

"100% само е британският вариант. Това е лошото, когато един вариант е по-лесно заразим, измества другите", заяви на брифинга на НОЩ директорът на Национален център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"Коронавирусът мутира четири пъти по-малко от вируса на спина и осем пъти повече от вируса на грипа. Мутациите са случайни явления, не се предизвикват от други неща, както твърдят някои експерти.

Още по темата
Много важна едновременната ваксинация на населението на света, за да се избегнат други мутации. ЕС направи всичко възможно страните да започнат по едно и също време ваксинацията. Не искам да се плашите и да се създаде уплах. Няма такъв наложен вариант, в който ваксините не действат", каза Кантарджиев.

"Слабо действат на южноафриканския, бразилския и индийския щам. Недостатъчната едновременна ваксинация в Индия доведе до новия щам и неговите мутации. Ние в България следим новите мутации. Освен мутации на британския, не сме уловили индийски, бразилски, юзжноафрикански. Със съжаление в съседни държави, членки на ЕС, има засечени внос на такива случаи", допълни още той.

"Най-важното е всеки човек, връщаш се от чужбина от територии с такива генетични варианти, да спазва карантинните мерки. Като се върнеш от чужбина не бързай на другия ден да събираш цялата рода, а изчакай 10 дни", посъветва професорът.

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 1 месец

преди малко се наручах с чесъ пресен:) Отивайте се ваксинирате козомбита!

33

Анонимен

преди 1 месец

До 28Абсолютно си прав най вероятно им е спусната стратегия на новини водещи лекари математици, но са толкова тъпи че не могат да се усетят че и малките деца няма да им се вържат на глупостите особено на тоя мустак дето пак изскочи от скри а с нафталина.

32

Е те

преди 1 месец

Британците у нас отдавна върлуват, особено по морето !