Снимка: БГНЕС

По отношение на 14-дневната заболяемост се отчита трайна тенденция за намаляването й. Същото е и по отношение на смъртността. Продължаваме обаче да сме на второ място по смъртност сред страните от Европейския съюз, заяви на редовния си брифинг министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов.

В ЕС сме на 20-о място по заболеваемост от COVID-19.

Министърът отчете и намаляването на пациенти в болниците, както и в интензивните отделения.

"България беше извадена от високо рисковите зони и вече сме само рискова зона за коронавирус. Гордо мога да кажа, че това е заслуга на всички нас. Второто важно е, че вчера имаше над 32 000 ваксинирани за един ден. Аз казах, че целта, която можем да постигнем през месец май, е 50 000 ваксинирани на ден. Скоро ще стигнем 1 милион ваксинирани българи и заедно с преболедувалите ще имаме 1,5 милиона под защита", каза Ангелов.

Само в четири области има повече пациенти в структурите за неинтензивно лечение. Това са Благоевград, Силистра, Стара Загора и Шумен.

По отношение на картата на 14-дневната заболеваемост няма нито една област, оцветена в червено. Най-голям е процентът на областите между 150 и 300 заболели на 100 000, следвани от тези до 150 на 100 000 души.

Засега у нас не са засечени от индийския, южноафриканския и бразилския вариант на коронавируса, но за съжаление в наши съседни страни вече са регистрирани случаи с тях. У нас е само британският вариант, заяви проф. Кантарджиев.

Ваксинирането

На 30 април са поставени 9775 дози ваксини, на 1 май – 4609, на 2 май – 2634, на 3 май – 6100, на 4 май – 6444. Най-много дози са поставени в лечебните заведения за болнична помощ. От тях най-много са поставени в „Пирогов“ – 5881. Във ВМА са поставени 4654 дози, а в МБАЛ „Св. Анна“ – 2275.

Тези данни са за поставените дози от ваксината на „Пфайзер“. По-малко дози са поставени от препаратите на „АстраЗенека“ и „Модерна“.


 

Коментари Напиши коментар

81

шамана

преди 1 месец

в нашата болница докторите са скараниама сестрите са издокараниакушерките са прости а болния ... бог да го прости

80

кръпел

преди 1 месец

високата смъртност е резултат от закъснялото приемане в болница / по протокол от щаба / неадекватно ,,лечение,, ..... безхаберен персонал и доктори ....

79

Анонимен

преди 1 месец

Тоя, гелосания, несхваща ли, че с тази статистика сам се излага. За да имаме почти най-високата смъртност в света, това значи, че у нас просто няма здравеопазване. Не че не си го знаем това. И образованието унищожихме вече от година и половина. Официално и двата ресора ги няма. Понеже от тях шайката няма особено какво да краде.