Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За всички роми днес е двоен празник. Навръх Гергьовден те отбелязват Едерлези, а празникът продължава три дни. Ромите вярват, че заедно с Банго Васил, Свети Георги ги е спасил от изчезване. В столичния квартал "Факултета" празненствата започнаха от ранни зори.

Музиката в тази къща звучи още от рано сутринта. Радостта от празника е двойна.

А за да е пълна душата, трябва и пълна трапеза. Най-младият член на семейството, малкият Георги днес за първи празнува имения си ден в прегръдките на мама и баба.

А високият градус на емоциите се усеща най-добре чрез музиката.

"Свети Георги цял живот сме го празнували", споделиха те.

На празника граници между роднини, приятели и съседи няма.

"Много е важен! Това е нашата голяма традиция. От малцинството всички семейства се събират на този празник. Цял ден ядене, пиене и това е", добавиха сем. Марчеви.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Коментари Напиши коментар

22

Кармен Златарева

преди 1 месец

Тия (нямам думи) не ги иска никой на Света тръгнали на това отгоре и да празнуват...

21

За тях всеки ден е

преди 1 месец

празник!Те само това знаят и могат-да ядат,пият,лъжат,крадат и веселят!Не плащат ток,вода,данъци,такси-живот на вересия!Държавата ги е"осиновила",приютила,подслонила,като им плаща детски добавки,здравни осигуровки,социални помощи и други такива!?!Те масово се ползват с нейната защита и закрила - БХК,НПО,правителство,съд,полиция,прокуратура!?!Предлагам,след Банго Васил и Свети Георги,да си канонизират за светец и другарят Б.М.Б.-техният вожд,идол,патрон и покровител!Нали са негов електорат!?!

20

Прайд

преди 1 месец

Под строй да празнуват в Освиенцим !!! И комините да не спират...