Снимка: архив, БГНЕС

Повече от 1,2 млрд. лв. са дали за хазарт българите в рамките на година. Общите приходи в държавната хазна от хазарт в периода от 1 март 2020 г. до 28 февруари 2021 г. са 206,8 млн. лв. Това става ясно от писмен отговор на министъра на финансите Кирил Ананиев на депутатски въпрос, пише „Труд“. От тях 148,2 млн. лв. са събраните държавни такси, които плащат вместо данък печалба организаторите на най-разпространените хазартни игри като лотарии, тото и онлайн залагания. 2,3 млн. лв. са направените вноски за социално отговорно поведение. А 56 млн. лв. са платените данъци от бинго зали, казина и зали с игрални автомати.

В Закона за хазарта има изискване печалбите от най-популярните хазартни игри да са поне 50% от стойността на направените залози. За организиране на игри с търкане на билетчета, както и за хазартната игра “Тото” на “Български спортен тотализатор” се плаща такса в размер на 15% от всички приходи. Таксата за организиране на онлайн хазартни игри е 20% от разликата между получените залози и изплатените печалби. Така се оказва, че заедно с казината и бинго залите за година хората са направили залози общо за над 1,2 млрд. лв.

Приходите от хазарт се намалели с над 15% след отнемането на лицензите за организиране на игри от фирмите на бизнесмена Васил Божков. За периода от 1 март 2019 г. до 29 февруари 2020 г. приходите в хазната от хазарт са 245,9 млн. лв. От тях платените държавни такси са 173,2 млн. лв., вноските за социално отговорно поведение са 2,49 млн. лв., а данъците от бинго зали, казина и зали с игрални автомати са 69,8 млн. лв.

Оказва се, че преди лицензите на Божков да бъдат отнети, дадената за хазарт сума е била над 1,4 млрд. лв. Явно спирането на игрите на Божков не е отказало хората от желанието им бързо да забогатеят. Но заради по-малкото пунктове, на които продават билетчета, приходите от хазарт са намалели.
 

Коментари Напиши коментар

54

разбирач

преди 17 часа

значи сметката на автора (т.нар. журналист) е 100 коча 200 м*дя

53

Анонимен

преди 1 ден

"Българите са похарчили над 1,2 млрд. лв. за хазарт за година"
Какъв е изводът? Изводът е че доста жалък! Голяма част от българите са крайно бедни. Ако си богат не би търкал картончета. Това е отчаяние от бедност. Направете си извода колко е развита икономиката.....

52

Анонимен

преди 1 ден

До ще има търкачи - 50

Ама търкането не е безплатно, както се вижда от заглавието.