Снимка: архив, БГНЕС

Руснаците с имоти по българското Черноморието масово ги продават. Оттеглянето им от пазара не е заради коронавируса, а заради поевтиняването на руската рубла, смятат брокери. Има някои, които са теглили кредити в евро в родината си, за да купят имот тук. И като преценят кредита през обменния курс на рублата спрямо еврото, вече им излиза неизгодно да имат имот в България, пише „Труд“.

90% от апартаментите на руснаци край морето в момента са заключени и се продават. „Над 5 хил. апартамента са закупени от руски граждани, но при така създалата се ситуация започна отлив и те вече обявяват апартаментите си за продажба. Но по-важното е, че се проявява интерес от българи, които искат да купят имот в Поморие, защото градът освен море, слънце и пясък има нещо друго, което го няма никъде другаде, това е лечебната кал“, казват брокери на имоти.

Докато руснаците се оттеглят от пазара на недвижими имоти обаче, българи със спестявания инвестират смело в къщи и апартаменти. В бранша отчитат сериозен интерес за купуване на просторни жилища, както и на терени край морето в близост до голям град. „По Черноморието бих казала, че най-много търсят имоти в Бургас. Това е градът, в който е концентрирано търсенето почти отвсякъде. Може да са чужденци, може да са от Хасково, от Ямбол... Градът е хубав, добре е разположен между южното и северно Черноморие“, казва брокерът Велина Василева.

Очакваното влизане на страната ни в еврозоната кара много българи да инвестират в имоти, макар че 80% от покупките на жилища са с ипотечен кредит, отчитат брокери. „Голяма част от търсенето е насочено към Созопол, без да изключваме сделките в Поморие и Несебър“, казват брокери.

Мнозина от българите, които се тревожат от обезценяване на парите им, предпочитат да вложат спестяванията си в недвижим имот. „Другата цел е закупуването на жилище с инвестиционна цел, тъй като имотът е стока, която никога не губи цената си, както златото“, казват от бранша.

Брокери отчитат и липсата на англичани, които традиционно купуваха селски имоти в Странджа. През последните месеци само един германски гражданин е купил къща в Созопол. Но впечатление прави интересът от страна на граждани от Турция, чието желание за покупка на имот в Европа е свързано най-вече с възможност за правене на бизнес.


 

Коментари Напиши коментар

233

Анонимен

преди 1 ден

За руснаците по морето говорим вече в миналото време. Продажбите на българи и турци са единични бройки а чакат за продажба десетки хиляди. Това със сигурност ще събори и цени и строителство. Трябва да се гледа напред основно в банковския сектор понеже ипотеките са основно от наши банки. В положението сме на САЩ от 2008г.
Мораториум на продажбите няма да е излишен до овладяване на кризата в туризма. Путин няма да пусне чартърите поне още година.

232

Русомраз

преди 1 ден

Довиждане колxoзници!
Мястото ви е отвъд Урал!!!

231

Ъгсгънгасгъсжъжъгъ

преди 1 ден

ПРИ СЪБАРЯНЕ НА ВАЛУТНИЯ БОРД ОТ ТИКВАТА И ГРОБ ДОВОЛНО ПОТРИВАМ РЪЧИЧКИ....ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ ЩЕ СКОЧАТ МИНИМУМ 2 ПЪТИ ....БЛАГОДАРЯ ТИКВА....БЛАГОДАРЯ ГРОБ....ДА СТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ ..ЧЕ ИМАМ ЗА ПРОДАВАНЕ ....ЧАКАМ МАЗНИ ШОПИ С МАЗНИ НЕМЪЧЕНИ ДЕНГИ....ХА ХА ХА