Снимка: БГНЕС

„Зелените коридори“ с иРНК ваксини могат да бъдат удължени, ако след анализ имаме достатъчно количество ваксини. Това каза министърът на здравеопазването в оставка проф. д-р Костадин Ангелов, който заедно с премиера в оставка Бойко Борисов посрещна пратката от 273 780 дози от ваксината срещу COVID-19 на „Пфайзер“/“Бионтех“.

Ангелов добави, че „Зелените коридори“ ще продължат, както са организирани до момента, до 9-ти май.„От 10-ти май нататък трябва да се направи анализ на бройките необходими ваксини за фазите по личните лекари и тези, които имат основание да ги получат. Ако имаме достатъчно количество ваксини, които да обезпечат ваксинирането по фазите и остават бройки ваксини, „зелените коридори“ могат да бъдат удължени“, добави той.

Още по темата

Проф. Ангелов отчете огромен интерес в големите населени места. "От 10-ти в Информационната система стартира модулът, с който личните лекари да могат да подават заявката и желаните от тях дози ваксини и да получат там съответно график кога мога да ги получат“, посочи още той.

По думите му има достатъчно количества, които да обезпечат ваксинирането по фазите. Според него е важно всички лични лекари, които желаят да поставят ваксини, да бъдат снабдени с достатъчно количество.

„Има около 4500 лични лекари. Ако всеки от тях прави на ден по 10 ваксинации, това прави 45 000 ваксинирани души“, направи сметка здравният министър в оставка.

По отношение на ваксината на „АстраЗенека“ той заяви, че ЕК стартира процедура за претенции пред съда на щети, които са нанесени от компанията.

„Очевидно е, че става дума за нещо, което е извън медицинските компетентности. Водят се информационни кампании срещу тази ваксина. Отново ще кажа на хората, които са си поставили „АстраЗенека“ - няма риск за тяхното здраве. Тези, които нямат оплакване от първата доза, спокойно могат да си поставят и втората“, каза той.

От ваксината на „АстраЗенека“ България има достатъчни количества, тъй като търсенето е минимално. Максимум 15% от ваксинираните лица на ден са си поставили този препарат.

„Имам опасения, че в страната ще останат количества от нея. Поели сме ангажимент тогава, когато ваксинираме всички български граждани, да предоставим достатъчно количество ваксини на страните от Западните Балкани и източното партньорство“, поясни Ангелов.
По думите му болничната ни система ще се съвзема много дълго време след коронавируса, защото, за да функционира една система, най-важни са хората – всички, работещи в системата.

„Те в момента са много уморени. Въпреки всичко колегите се справят. България не усети как мина третата вълна. Ние си знаехме какво се случваше, виждахме нещата, които вие, за щастие, не успяхте да видите. Нашите медици се справиха, за което огромна благодарност към тях“, каза Костадин Ангелов.
 

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 1 ден

Не стига че ни докара 3та национална катастрофа пък и се хвали със стратегията си ластик умопобъркан крадлив лъжец залязва грозно

31

Баце

преди 1 ден

Безмозъчен покажи си фалшивите способностти още 1 ден и след това в игнание заедно с Годжи Венету и некадърния Балтов

30

Доктор Сър Пичук

преди 1 ден

Ваксините на файзер и модерна трябва да бъдат забранени за употреба и ваксинацията може да продължи със Спутник, Астра Зенека и J&J...