Острият спор между ГЕРБ и "Дeмократична България" за машините за гласуване продължава.

Сутринта премиерът в оставка Бойко Борисов обяви, че един от спонсорите на дясната партия разработва хардуера на машините за гласуване. От "Демократична България" обвиниха Борисов в лъжа.

Още по темата
Тази сутрин от ръководството на ГЕРБ изразиха притеснения, че машините за гласуване ще се купуват от Венецуела.

Борисов допълни, че още по-притеснително е, че фирмата, която разработва хардуера, е свързана с коалиция "Демократична България". "Тази фирма е дарител на "Да, България" – четете и вижте, то си се вижда", заяви той.

От дясната партия отрекоха твърденията на Борисов и го обвиниха в лъжа.

"Това е абсолютна лъжа. Никога тази фирма не е била спонсор, нито нейният управител, нито нейните собственици. По отношение на избора на машини и специално тази фирма, сме имали доста забележки. Искали сме да има одит и това е публична информация, която може да бъде проверена. Бойко Борисов си служи с откровени лъжи. И то толкова лесно проверими лъжи, без никаква логика, за да пуска в публичното пространство нелепи твърдения", отсече Ивайло Мирчев.

Часове по-късно от ГЕРБ отговориха с доказателства.

"Започвам с това, което колегата Иво Мирчев каза днес, че не е вярно, че техен спонсор е г-н Иван Тодоров – разпечатка от Сметната палата. Датата е 20 септември 2019 г., паричен превод за местни избори – 100 лева. Вие ще кажете за 100 лева ли става въпрос, разбира се, че не става въпрос за сумата, става въпрос за принципа, защото се каза - лъжете, че са дадени дарения", подчерта Георг Георгиев.

С пост в социалната мрежа Мирчев отговори, че собственикът на фирмата доставчик на машините за гласуване е роден през 1958 г. и никога не е бил дарител на ДБ. Нашите двама дарители с това име са родени през 1990 и 1968 г. - това установи нашата проверка в списъците ни с дарители, където разполагаме с техните ЕГН-та, посочи той и допълни, че те нямат нищо общо с никакви машини, не са собственици на такава фирма.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Коментари Напиши коментар

160

Бай Ставри

преди 2 дни

По принцип, един доставчик на суджук е за предпочитане пред някакви си машини!!!

159

Анонимен

преди 2 дни

Нормално ГЕРБ да не харесват Да, България, ако има истинска опозиция, то най- близко до нея са ДБ, все пак победиха в София, а който разбира от политика, знае какво значи това.

158

Анонимен

преди 2 дни

Боко джипката още 2 дена на власт,а в затвора какво ще кара...май ще го минават с 200...а този Георг не е ли Георги,но за гей Георг звучи добре...герберастка му работа...