Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Отбелязваме един от най-светлите празници в годината. В християнската религия на Великден се чества
Възкръсението на Исус Христос на третия ден, след като е разпнат на кръст и погребан.

Пасха Христова или още Великден е празник на празниците и тържество на тържествата.

Този ден Господ го е сътворил, за да се възрадваме и развеселим в него. Чрез своето славно възкресение Исус Христос е сразил Сатаната, това стопроцентово зло вече е в ада. По този начин се изпълнява и божието обещание към нашите прародители Адам и Ева. Когато били изгонени от рая Бог им обещал, че ще изпрати Месия, който ще смачка главата на змията, т.е. ще унищожи това зло, което е изкусило първите хора. Това е изпълнението на божието обещаниe.

В този ден, в празника на празниците, в църковното песнопение се пее „едни други, всички да се прегърнем и да си простим заради Възкресението.

Широко разпространена традиция в целия християнски свят на Великден е да се боядисват яйца. Според преданието тази традиция идва от това, че след възкресението Христово, Мария Магдалина подарила на император Тиберий червено яйце с поздрава Христос Воскресе. Червеното яйце в случая символизира зародиша на живота, а живот имаме в Христа. Сам той казва „аз съм пътят, истината и живота“. Червеният цвят пък символизира мъченичество – кръвта, която Христос е пролял заради нас, а също така и цветът на победата над злото.

На този ден се замесват козунаци или специален хляб „артос“. Този квасен хляб е в противовес на безквасния хляб при еврейската Пасха.

Седмицата след великия ден се казва Светла седмица, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички.

Между Великден и Петдесетница хората продължават да се поздравяват с поздрава "Христос Воскресе".

Коментари Напиши коментар

34

Господари на Ефира

преди 1 месец

- Христос воскресе!- Кога-а-а-а-а?!?!?!

33

карачанаков

преди 1 месец

">Слави Трифонов към ГЕРБ: Идем, *** проклета, трепери!,,Христос Воскресе Славчо! Ние от 800 000 *** ти пожелаваме да сижив и здрав и да изпълняваш стриктно нарежданията на шефовете наФигуранта.Абе да те питам защо след като си толкова страшен се скри зад гърба на Антоанета и върна мандата или това бе част от плана да сестигне до служебно правителство

32

православен патриот

преди 1 месец

Свободата Возкресе !!!!