Снимка: БГНЕС

Първи откриваме туристическия сезон - на 1 май. Спадът от зимния сезон е 30-40%, а амбицията  - до 2022 година да върнем 12 млн. туристи. 200 000 българи ще поседят курортите у нас за празниците , а до 10 май ще бъдат половин милиона души. Слаб е интересът на българите към Гърция. Как ще се пътува? Какъв туристически сезон очаква браншът? Закъсня ли Брюксел със зелените сертификати?

"ЕС изключително много закъсня със зелените сертификати. Всички тези изисквания, които министърът на здравеопазването предложи в момента и ще бъдат облечени в заповед, можеше да бъдат на ЕС като изискване на всички туристи, които ще посещават някакви държави, за да може да има правила, бизнесът да знае как да бъде подготвен за съответния сезон", заяви председателят на Асоциацията на собствениците в туризма Георги Николчев в ефира на "Брюксел 1".

Той подчерта, че всички държави трябва да имат еднакви изисквания и еднакво да предлагат туризма в своите държави, за да има равнопоставеност.

"Очакваме един интересен туристически сезон. Със сигурност ще бъде труден под знака на Ковид-19. Ще бъде по-добър от миналата година, очакваме двойно увеличение на туристите спрямо 2020", добави Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма пред Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че ще бъдат необходими поне 2-3 години, за да си върнем нивата от 2018, 2019 година.

"Говорейки си за туристи, израелците бележат ръст към момента. Те вече започват да посещават черноморието. Надяваме се, лека-полека руснаци, германци да започнат да идват. Надяваме се и от Великобритания да имат също зелена светлина да пътуват към България, защото в момента това е спряно", подчерта Занков в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Не съм оптимист. Смятам, че ще бъде изключително труден сезон и едва ли ще надвишим това, което беше миналата година", сподели Николчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase