Историкът проф. Николай Овчаров получи награда за изключителен принос в развитието на културно-историческия туризъм в България. Как оцелява културният туризъм у нас по време на пандемия? Какви бяха загубите, които нанесе на сектора кризата?
 
"Никак не е лесно да се стигне до културния туризъм, само допреди 20 г. никой не говореше за него. Той привлича доста богати и интелигентни хора, за разлика от алкохолния туризъм - без да ги противопоставям", каза в студиото на Bulgaria ON AIR археологът проф. Николай Овчаров.
 
Според него през месец май доста хора отделят време за културен туризъм.
 
"Българите обичат своето наследство, родината си. Работя по доста обекти, но основен е Перперикон. Предстои седми европейски проект за близо 8 милона лева. Перперикон и община Кърджали са еталон в подобен вид археологически проучвания", обясни той.
 
Проф. Овчаров е на мнение, че развитието на този вид туризъм, на който той е един от основателите, е допринесъл за разкриването на стотици къщи за гости и хотели в района на Кърджали.
 
"Тежък е въпросът за това как ще се отрази политическата ситуация на археологическото лято", допълни археологът. 
 
От думите му стана ясно още, че редовните разкопки по времето на кабинета Орешарски са започнали в края на август предвид политическата ситуация тогава. 
 
"С този мораториум още повече се утежнява положението, дано по-бързо направим правителство, което да управлява държавата", подчерта проф. Овчаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase