Снимка: Pixabay
Между 45% и 50% от младите хора у нас са пушачи. Това показват данните от проучване на "Коалиция за живот без тютюнев дим" и "Блу линк нет", предаде БНР. Най-често младите пропушват между 15 и 19-годишна възраст, а една пета от тях започват още между 10 и 14 години.
 
95% от запитаните не одобряват тютюнопушенето от бременни жени или млади майки. Над 60% от младежите са заявили, че са против рекламирането на тютюневи изделия, но въпреки това пушат. Младите започват с фабрични цигари, а една част от тях - с наргиле.
 
"Все по-популярни сред тях са нагреваемите цигари заради възможността да се пушат на закрито", казва д-р Маша Гаврилова от "Коалиция за живот без тютюнев дим". Тя е категорична, че наргилетата са не по-малко опасни за здравето.
 
Специалистите призовават да се следи за спазване на забраната за пушене на закрито. Д-р Гергана Гешанова припомня, че пасивното пушене е почти толкова вредно, колкото и активното.

Коментари Напиши коментар

20

Левтер

преди 2 години

Отказват се трудно,изпитах го и после след време...пушачите ми се струват като някакви ненормалници!Как може да си го причинявате?!

19

бивш

преди 2 години

Отказах ги отдавна. Страшен бич за човечеството. А за раковите заболявания да не говорим, нещо страшно е.

18

Krom

преди 2 години

Отказах цигарите преди 7 години. Излиза, че съм си "изпушил" моите вече. Не ми липсват. Честно казано, смятам това за най хубавото нещо в живота ми което съм сторил за себе си. Страшна гадост, лек наркотик към който се пристрастяваш бавно и няма откачане после. Бях докарал до две кутии дневно. Всеки ден благодаря на Бог, че накрая ги оставих. А за младите - деца, разкарайте тая гадост докато още можете. Тровите се и плащате за това прескъпо.