Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Това което постигаме и това което постигнахме показва само едно – правилният път по който трябва да вървим заедно в битката и победата срещу ковид". Това обяви здравният министър Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на НОЩ.

По думите му не трябва да бъдем толкова скромни – „постигнахме изключително много, спрямо други държави“.

Той посочи, че съседните държави, в които има много по-строги мерки, имат същите или дори по-лоши резултати в разпространението на вируса. По думите на Ангелов дори Италия и Германия не мога да постигат това, което сме постигали.

Още по темата
"Българите си връщаме все повече и повече свободата и живота. Искам да благодаря на всички български граждани, че бяха с нас, че ни  помагаха и че носеха маски“.

"Над 1 милион български граждани са защитени от COVID-19 към този момент", пресметна здравният министър. По думите му има трайна и устойчива тенденция на намаляване на случаите и на хоспитализираните.

315,52 души на 100 000 население е броят на болните в момента. 53% са заетите легла за неусложнени пациенти и 58% са заети леглата за интензивни пациенти.

По заболеваемост страната ни е на 18-то място в ЕС и Европейското икономическо пространство. На Балканите сме на 6-то място по болни, като най-висока е тя в Турция. По смъртност сме на второ място в ЕС след Унгалия и на трето на Балканите.

Вече 10 области в България са под 300 болни на 100 000. Само 7 области са над 400 – най-висока е тя в Русе, следвано от Добрич, Варна, София-град, София-област, Перник и Ловеч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase