Снимка: Dnes.bg, архив

Пет са почивните дни около Великден тази година заради съвпадението на 1 май с Велика събота. Така почивни са дните 30 април, 1-ви, 2 ри, 3-ти и 4-ти май. На допълнителния почивен ден - 4 май, с увеличение се заплаща само трудът, който е извънреден, припомнят от социалното министерство.

Още по темата

Съгласно Кодекса на труда, когато официален празник, какъвто е 1-ви май, съвпадне със събота или с неделя първият или първите работни дни след тях са неприсъствени.

При работа на неприсъствения 4-ти май обаче трудът се заплаща с увеличение, само ако се явява извънреден, като увеличението е 75%.

Минимум двойна надница се заплаща на всички работещи на официални празници, каквито са четирите дни за отбелязването на Великден – 30 април – 3 май.

Ако работата на празничен ден се пада и извънреден труд, то надницата достига четворен размер, тъй като той също се заплаща със 100% увеличение.

Трудът на официален празник в почивен или неприсъствен ден винаги е извънреден при подневно отчитане на работното време и при ненормиран работен  ден.

Не е извънреден трудът в празнични и почивни дни, положен по график при въведено сумарно отчитане на работното време.

Коментари Напиши коментар

35

Даниел

преди 1 месец

До АнонименПо-леко, бе, Господин Деплоймънт...

34

Анонимен

преди 1 месец

*** *** - ***.RU17.CLUB

33

Вуте

преди 1 месец

Еми... двойна надница, двойна надница, колко да е двойна?Язе съм си пущил 2 дена отпуска между Гюргьовден за 5 и 7 и те така до 10-ти май не ме търсете за ништу!И шефа ми каза, оти целата ни фирма нема да работи до 10-ти май, даже ако сакаме да работиме!!!