Снимка: БГНЕС

Тази година се очаква Благодатният огън да бъде донесен от Йерусалим в България. Това съобщиха за БГНЕС от Светия Синод на Българската православна църква.

Заради пандемията от коронавирус и изискванията на израелските власти хората, които посещават страната, да бъдат ваксинирани и да са с отрицателен PCR тест, направен 24 часа преди пътуването, делегацията на Светия Синод ще бъде в ограничен състав. Тя ще включва врачанския епископ Григорий, директора на дирекция "Вероизповедания" Емил Велинов и още един духовник.

Миналата година за пръв път от 15 години Благодатният огън не бе пренесен от Божи гроб в Йерусалим, а бе използвана частица от този, който беше донесен през 2019 г.

Измолването на Благодатния огън се извършва в навечерието на Великден на Велика събота. Обикновено на богослужението присъстват хиляди поклонници, които изпълват както църквата, така и целия стар град на Йерусалим. Но миналата година заради пандемията от коронавирус достъпът до Храма на Гроба господен бе сериозно ограничен.

През 2019 г. българската делегация донесе Благодатния огън не само за православните християни у нас, но и за Македонската православна църква.
 

Коментари Напиши коментар

12

читател

преди 2 години

Кутия кибрит ще свърши същата работа , и е милион пъти по-ефтина.До кога ще ни занимават с тези измишльотини?

11

Лориен

преди 2 години

Това е пълен абсурд! Аз не мога и нокторезачка да си взема в ръчният багаж, а тия огън ще пренасят за поредна година... Изумяват ме мащабите и необятността на човешката простотия и невежество!

10

дай Боже този огън

преди 2 години

да изгори продажните душици на ДС агентите в НЕ-светия Синод начело с КГБ/ГРУ агент Неофит!ДС агентурата превърна Бъ;гарската православна църква в коптор за руската агентура на Балканите и се отказа от важни достижение на българския народ - Македонската църква преди няколко години изяви желания БПЦ да стане Майка на МПЦ, което подплаши Путин и той накара агента си патриарх Непфит да се откаже от това историческо предложение в полза на България и МакедонияСпите ли български православни миряни?