Главният държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев обяви, че кривата на смъртността е последвала тази на заболеваемостта и България се е насочила към края на третата вълна. Ще бъдат ли противоепидемичните мерките разхлабени?
 
"Третата вълна е към края си и мерките не трябва да се отпускат, тъй като борбата с това заболяване е карантина и ваксиниране", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR вирусологът акад. Ангел Гълъбов.Според него е важно да се търси отговор на въпросите защо България е на първите места в Европа по смъртност, както и защо е на последното място по ваксинации на глава от населението. И обяснението не е медицинско, смята той.

Още по темата
"Възрастните хора в България бяха поставени в четвърта фаза. В Австрия, Италия, Испания, Франция и Обединеното кралство започнаха ваксинирането с възрастните, а в България тези 1,6 млн. души бяха оставени накрая", посочи вирусологът.
 
И поясни, че домовете за възрастни бяха приоретизирани, но българският народ няма традицията да праща родителите си в такива домове.
 
"Възрастните хора си остават вкъщи, те помагат и си отиват при близките. За съжаление, в България се извърши това страхотно престъпление да сложиш възрастните накрая и резултатът продължава да тежи", подчерта акад. Гълъбов.
 
Ниският процент на ваксинирани е главната причина за високата смъртност у нас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase