InvestorBG · Финкултура, епизод 1: ще потребяват ли младите по-малко?

Финансовата култура е изключително важна при взимането на всекидневните ни решения. Определя не само личното ни битие, но и на цялото общество. Къде се намираме ние, сред приоритетите ни ли е да надграждаме нашата финансова грамотност?

Dnes.bg и УниКредит Булбанк стартират подкаста "Финкултура", като в рамките на шест епизода ще помогнем с информация и съвети как да повишим финансовата си култура и защо е важна. Каква е ролята на банката и как може да ни бъде полезна.

Гост в първото издание е Виктория Блажева, първи вицепрезидент в УниКредит Булбанк. Сред отговорностите й в банката е проектът за банкиране със социално въздействие. Важна част от този проект са многобройните инициативи на банката за повишаване на финансовата култура сред ученици, студенти и предприемачи.

"Какво е необходимо, за да имаме здраво, атлетично тяло, да изглеждаме добре, поддържани, стегнати, във форма? Физическа култура – физкултура - редовни упражнения. Е, същото и с финансовата култура, или както казваме в УниКредит Булбанк – трябва финкултура. Физическата култура е за здраво тяло, финкултурата – за здрави финанси", категорична е г-жа Блажева.

УниКредит Булбанк е изготвила безплатен "Наръчник за здрави финанси: тайните на финансовото благополучие", който дава основните насоки как да се грижим за финансите си, какви рискове можем да поемем, за какво да внимаваме. И което е най-важно - наръчникът е написан от банкери на много разбираем език.

Едва ли има човек, който да не иска да бъде добре финансово, но кои са първите стъпки?

"Трябва да знаем какво влиза в бюджета, какво излиза и какво правим с разликата. Свaлете едно мобилно приложение по избор, започнете да плащате с него и направете първата крачка – да видите за какво отиват парите ви всеки месец. Помислете, има ли нещо, което може да отпадне или да се предоговори? Например, ако имате два кредита, защо не ги обедините в един и така да оптимизирате месечната си вноска? Помислете за вариант, в който всеки месец между 5% и 10% от заплатата ви (без значение от размера ѝ) да бъдат спестявани. Това може да се случи например със спестовен план", съветва Виктория Блажева.

Според нея има супер любопитна тенденция за устойчиво потребление – за кръгова икономика, за минимализъм – да имаме само важните неща.

"Ще слушаме много по тази тема и то от младите хора. Това за мен не означава, че ще потребяват много по-малко. Но ще търсят по-устойчиви, качествени неща, а не еднодневки", смята тя.

Г-жа Блажева препоръчва всяка година да си правим профилактични прегледи при банкера си.

"Обадете се още днес в банката си, намерете своя банкер и си направете среща. Профилактиката е най-дoбрата превенция – еднакво вярно за физическото, но и за финансовото ни здраве".

Още от нейните съвети, как банката може да ни бъде от ползва, кога трябва да започнем да разговаряме с децата за финанси и да станат част от разговорите за семейния бюджет? За тези и още теми, които са част от финансовата ни култура - слушайте в подкаста.

Петима слушатели, които споделят линка с подкаста в LinkedIn или Facebook с #ФинКултура в следващата една седмица след излъчването му, ще бъдат избрани на случаен принцип и ще получат подарък от банката – една страхотна книга на Дан Ариели – казва се „Предвидимо ирационални“. В нея се говори на разбираем език за това защо и как правим покупки, които не са ни нужни, защо безплатното излиза по-скъпо и други. Много практични съвети как да познаваме по-добре себе си и така да управляваме парите си по-добре, независимо малко или повече имаме. И така: петима, които споделят линка с подкаста в LinkedIn или фейсбук с #Финкултура - можете да спечелите книгата „Предвидимо ирационални“ на Дан Ариели, която ще ви бъде изпратена по пощата.

*"Инвестор.бг няма отношение към определяне на печелившите или към предоставяне на наградите. Това е ангажимент на банката"

Предупреждение за риск:

Предишните резултати от дейността на Фондовете нямат по необходимост връзка с бъдещите резултати от тази дейност. Стойността на инвестициите и доходът от тях могат да се повишат, но и понижат, без гаранция за печалба и при съществуването на риска за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на вложените от тях средства. Инвестициите във Фондовете не са покрити от гаранционен фонд, или от друг вид гаранция.
 
Внимание: Съдържащата се тук информация не е съвет за сделки с финансови инструменти. Счита се, че всеки инвеститор взима сам решението си да инвестира, или да прави други сделки с Дялове/Акции на Фондовете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase