Снимка: Pixabey

Педиатри връщат малките си пациенти и им отказват преглед, ако родителят не представи тест за това, че са отрицателни за COVID-19. За този проблем алармираха майки пред "Монитор", а се оказа, че темата вече е взривила социалните мрежи заради десетките оплаквания на родителите от личните лекари на децата им.

След настъпването на пандемията у нас няма издаден единен протокол за действие при преглед на най-малките, особено когато те са със симптоми, подобни на грипните или коронавирус. Затова личните лекари масово отказвали да прегледат лично децата, докато не им бъде направен PCR или антигенен тест. Самите майки са категорични, че подобни изследвания, ако се правят твърде често, могат да доведат до увреждане на обонянието на децата им или трайни травми на синусите. Отделно, тъй като изследването не е по лекарско предписание, тестът се заплаща от семейството.

Заради това в социалните мрежи майки на малки деца, които посещават ясли и често се разболяват, се оплакват и търсят помощ. Според жените за всяка хрема, кашлица или температура се налагало на дете да се прави бърз тест за COVID-19. Масово майките са възмутени от подобно лекарско отношение и недоумяват как може педиатърът да отказва преглед на малко дете.

Някои от тях дори съобщават, че са подали сигнали за тези нередности към здравното министерство и Българския лекарски съюз (БЛС). От ведомството обаче не потвърдиха наличието на такива сигнали при тях. Същия отговор дадоха и от БЛС, Националната здравноосигурителна каса, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, както и Националното сдружение на софийските общопрактикуващи лекари.

Председателят на Националното сдружение на софийските общопрактикуващи лекари Д-р Георги Миндов коментира, че подобно изискване за преглед не е задължително. Той обаче оправда колегите с това, че страната ни се намира в ситуация на тежка пандемия и е нормално лекарите да се страхуват.

Той допълни, че много лекари са пострадали досега, като част от тях са се заразили точно при преглед на деца. Според д-р Миндов от чисто епидемиологична гледна точка е правилно да се изисква подобно изследване, проблем е, че не е изработен национален протокол за действие – кой плаща теста и колко често се прави той.

"Въпросът е, че няма механизъм или някакъв филтър, примерно деца, които са със симптоми на COVID-19, при влизане в едно лечебно заведение да има филтър още на вратата", заяви д-р Миндов. Той обясни, че по процедура пред някои поликлиники има т.нар. триажни фургони за бързо тестване, през които родителите спокойно могат да преминат за изследване на детето си.

"Прави се безплатно тест за 15 минути и всички са спокойни – родители, дядо, баба и лекар, и след това може да се лекува това дете", категоричен бе д-р Миндов. Той посочи и друга причина за появилия се страх у колегите си: "Миналата година се мислеше, че децата нямат проблеми и ги преглеждаха и доста осъмнаха по болниците, и то с доста тежко протичане на COVID-19". Той разказа и за пример с двама педиатри от София, които работят само с деца и са се разболели тежко. Според него те биха били сериозно застрашени в тази обстановка, когато стана ясно, че хлапетата могат да бъдат приносители на вируса, макар и безсимптомно.

Хубаво е да се погледне и от гледна точка на родители, дядо и баба. Децата боледуват с хрема и подкашляне, а бабата и дядото боледуват с пневмония, обясни още общопрактикуващият лекар защо е нужно да се изключи, че причината за грипоподобните симптоми не е COVID.

"Освен това не е редно да се смесват потоците. Знаете в поликлиниките, особено по-старите, в един коридор е целият диапазон от възрасти и болести. Ако едно болно дете е в подобно тясно и затворено помещение, се предава болестта. Не е редно да се смесват потоци, но това е много трудно за осъществяване, да не кажа невъзможно. Тези деца трябва да се отделят, да не са в общата чакалня, не навсякъде има такава възможност", обясни още семейният лекар и добави, че в такава ситуация е много важно и самото дете да бъде спряно от градина.

"Ще ви дам следния пример – ако паднете и си счупите ръката и ви кажа да отидете на рентген и вие ми казвате - не, няма да се снимам. И аз в тази ситуация какво да правя? Да я гипсирам ли, да я масажирам ли, какво да правя с ръката ви? Това е като диагностичния тест", обясни още д-р Миндов. Той все пак призна, че на дневен ред стои проблемът с плащането на изследването.

"За рентген ще ви дам направление, за бърз тест не мога, но мога да назнача PCR тест, който е безплатен. Можем да назначим направлението и електронно. Т.е. без пациента да идва в кабинета, обажда се и му даваме. PCR тестовете са и за деца", коментира още д-р Миндов. Той от своя страна обаче засегна друг нерешен проблем. А именно, че бързите тестове не се покриват по здравна каса и хората трябва или да си ги купуват и да ги правят в кабинета, или вкъщи.

Коментари Напиши коментар

111

Анонимен

преди 8 месеца

То и мен пулмоложката ме върна, докато не показах, че ми е свършила карантината!

110

Селяндур с джип

преди 8 месеца

До доФторМи освен другият път като отида да запиша аудио как лекаря го казва.Апък точно там, тоест тук, в Австрия, всеки ден пращат по един 777 туристи на Малдивите. Пълен локдаун... Аха...

109

Анонимен

преди 8 месеца

Оправете си заглавието -Джипито Връща пациенти и след това педиатри връщат са две различни неща .Оправете си отношението към личните лекари защото кой недоволен от специалист и първото изречение е Джипито ви е лошо