Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ваксината на "АстреЗенека" няма да се прилага при жени под 60-години с повишен риск от тромбози или анамнеза за тромбоцитопения.

Това стана ясно от думите на здравния министър Костадин Ангелов на брифинг след среща с Ваксинационния щаб.

Още по темата
Всички, получили първа доза от препарата, които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от него.

Тези, които са се ваксинирали и не желаят втора доза, могат да получат втора доза от ваксината на "Пфайзер", но не по-рано от 84 дни, тогава имунизацията се счита за завършена, обясни Ангелов.

При заболели от коронавирус след първа доза ваксина втората доза се поставя не по-рано от шест месеца след лабораторно изследване.

Преболедували Covid-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

Има готовност през май да се възстанови работата на "зелените коридори" за ваксиниране срещу COVID-19 след нови доставки от ваксините. През следващия месец ще има възможност да се правят по 50 хиляди дози дневно.

Днес в България са пристигнали 62 010 дози от ваксината на "Пфайзер" и 50 400 дози - от "АстраЗенека". От производителя "Модерна" вчера са били доставени 38 400 дози ваксина.

Доставените количества веднага са били разпределени към регионалните здравни инспекции в страната.
Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19, която ще бъде от производителя "Янсен" и ще съдържа 24 000 дози, се очаква до края на седмицата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase