Снимка: БГНЕС

В Бургас ще бъде издигнат паметник в чест на медиците, дали животът си в битката с COVID-19. Това стана ясно по време на днешното заседание на Общинския съвет в морския град, съобщава БГНЕС.

Скулптурата е дело на художника Никола Станчев. Тя ще представлява стилизирани фигури на двама лекари, които спасяват пациент.

„Опитал съм се да направя аналогия със свалянето на Христос от кръста. Старал съм скулптурата да напомни за човешката трагедия и човешкото състрадание. Напоследък забравиха, че лекарите са между долния и горния свят в битката с тази пандемия, а отношението към медицината не беше блестящо“, сподели авторът на паметника и продължи:

„Непрекъснато се правят паметници на спортисти, на поп изпълнители, а за лекари никой не се сеща. Това винаги ме е впечатлявало”.

В основата на скулптурата ще са изписани имената на всички бургаски лекари, дали живота си по време на пандемията, както и Хипократовата клетва и химна на медиците.

Над 600 бургаски медици вече са се подписали в подкрепа за изграждането на паметника. Той ще бъде поставен пред УМБАЛ Бургас.

Коментари Напиши коментар

23

456

преди 3 седмици

Паметник се прави с конкурс и авторът му се избира с такъв.

22

Дичето

преди 3 седмици

По-голям некадърник не можахте ли да намерите? Кви са тия фигури? Аз с теслата по-добре ще ги издялам!

21

анонимен

преди 1 месец

Ако всички лекари са такива гадняяяри, както повечето тук смятат, то и всички ние сме такива, защото няма как да е другояче дори по чисто математически причини. Неслучайно по света липсват почти навсякъде лекари, тъй като е изключително неблагодарна и трудна професия, там най-много ги съдят, най-много ги ругаят и пр. Разбира се, че има ужасни и между тях, но тези обобщения не са верни.