Снимка: БГНЕС

В Бургас ще бъде издигнат паметник в чест на медиците, дали животът си в битката с COVID-19. Това стана ясно по време на днешното заседание на Общинския съвет в морския град, съобщава БГНЕС.

Скулптурата е дело на художника Никола Станчев. Тя ще представлява стилизирани фигури на двама лекари, които спасяват пациент.

„Опитал съм се да направя аналогия със свалянето на Христос от кръста. Старал съм скулптурата да напомни за човешката трагедия и човешкото състрадание. Напоследък забравиха, че лекарите са между долния и горния свят в битката с тази пандемия, а отношението към медицината не беше блестящо“, сподели авторът на паметника и продължи:

„Непрекъснато се правят паметници на спортисти, на поп изпълнители, а за лекари никой не се сеща. Това винаги ме е впечатлявало”.

В основата на скулптурата ще са изписани имената на всички бургаски лекари, дали живота си по време на пандемията, както и Хипократовата клетва и химна на медиците.

Над 600 бургаски медици вече са се подписали в подкрепа за изграждането на паметника. Той ще бъде поставен пред УМБАЛ Бургас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase