Снимка: архив, БГНЕС

Пандемията се намира във фаза след своя връх и стадий на постепенно затихване. Това коментира доц. Атанас Мангъров, директор на COVID клиниката към Инфекциозна болница, пред bTV.

По думите му все пак може да има още 1-2 по-малки вълни в следващите седмици.

Още по темата
“Мерките не водят до намаляване на случаите, а има хора в болниците, защото имаме епидемия. Вирусът ще продължава да се върти, докато не мине през една критична маса от населението независимо от това спазваме или не ограниченията“, каза още инфекционистът.

Доц. Мангъров заяви и че се е върнал към задълженията си на лекар, след като не успя да влезе в парламента.

"Моята цел не е да съм политик. Смешно е аз да съм политик, аз съм лекар. Не можа да достигне до съзнанието на хората основната теза, която се опитах да развия още преди да започне предизборната кампания, че тези мерки са излишни, че трябва да се върнем по-скоро към нормалния ритъм на живот“, обясни Мангъров.

Той коментира и статистиката за общата смъртност.

"Миналата година са починали 125 000, което е с 16 000 повече, отколкото предишната 2019 г. От тези 16 хиляди около 7 хиляди са с COVID, останалите 9 хиляди са починали от неразборията, която се случи", смята инфекционистът.

Той отново критикува членовете на Националния оперативен щаб, като заяви, че начело е трябвало да бъдат епидемиолози: "Можеше това да е проф. Мира Кожухарова, около нея има няколко души, които имат опит със справяне с този тип епидемии. Епидемията от свински грип, морбили, все неща, които са минали през ръцете на тези хора", каза доц. Мангъров.


 

Коментари Напиши коментар

160

Зоро

преди 1 месец

*** - народът му даде оценка. Айде да си пие чайчетата там.
Как не се намери един да им каже да спрат ковидарниците (т.е. училищата). Освен математиците.
Ма то дофторите нали влачат келепир. За пари и гза си затрива!

159

Анонимен

преди 1 месец

стига ни вряхте този луд. 15 хиляди умрели не са съчки това си е цяла дървена борса. Заради него са и толкова много. С чайчетата му.

158

Анонимен

преди 1 месец

Мангъров, още не си разбрал, че това не е пандемия, а пЛандемия.
Ще има толкова вълни, колкото СЗО реши. С ПСР тест на разположение вълни могат да се "разпалват" и затихват когато е "нужно".
Тоя "вирус" няма нищо общо с медицината, така,че се поразрови и в други области и ще ти се изясни положението.