Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В следващите дни ще се решава какъв да е подходът в България с ваксината на "АстраЗенека" към хората, които имат първа игла от нея, както и към тези, които желаят да си я поставят.

Здравният министър Костадин Ангелов обясни, че във всички ваксинационни центрове има от ваксината на "АстраЗенека", а количествата иРНК-ваксини са ограничени за 1-3 фаза от плана и в малка степен за четвърта. Към оксфордската ваксина обаче интересът бил спаднал до "символични проценти" и хората, които желаят да си я поставят, са единици.

От медицинска гледна точка ваксината е сигурна, но причините сте свидетели на какво се дължат, каза министърът.

Той обясни, че има писмо от португалското председателство, в което се посочва, че като общоевропейски подход трябва да се ограничи изцяло употребата й на хора под 60 години. Затова ще бъдат попитани експертните съвети, които да дадат спешно становище.

62 010 дози от ваксината на "Пфайзер" дойдоха днес у нас. Ангелов уточни пред журналисти, че такова количество ще идва всеки понеделник до края на април.

Реален избор на ваксини очакваме да има в началото на месец май, обясни той. Именно тогава ще получим и допълнителни дози след преговорите с ЕК - 1 млн. дози от "Пфайзер", а през юни - 1.25 млн.

Министърът подчерта, че от шестте държави, които са сигнализирали пред ЕК за количествата ваксини, България ще получи най-много дози, благодарение на "авторитета и неотстъпчивостта на премиера Борисов".

Ангелов каза, че има случаи, в които хора получават есемеси за поставяне на ваксина, а когато отидат на място, центровете не работят. Като причина той посочи точно това, че иРНК ваксини за момента няма достатъчно. За момента в София няма иРНК ваксини извън фазите от плана.

Ангелов подчерта, че вярва във всички ваксини. Той обясни, че ще бъде направена логистика, за да няма струпване на лични лекари в столичната РЗИ, каквото се получавало от понеделник до сряда.

По отношение на отдалечените места в страната министърът подчерта, че може да се използват коли на МВР, като предварително се дава заявката чрез РЗИ. Това може да бъде използвано, не приемам обвинения в публичното пространство, че не е създадена логистика, въпрос на желание е да бъде организирана, подчерта той.

Коментари Напиши коментар

199

Анонимен

преди 1 месец

Каква изненада!

198

Офф ,да се омита

преди 1 месец

Ботокса/Перуката е сдухан герберски прислуж.ник и приказките му нямат никакво значение.До четвъртък трябва да си е подал оставката и да си заеме мястото на "дежурен депутат" ,както ги определя Боку Тиквата.
Колко ли трябва да си продажен ,че да се оставиш някакъв *** пожарникар да те подритва , а ти да се хилиш и да бръщолевиш нелепости???

197

Идеалист

преди 1 месец

Няма никакъв избор на ваксини. Предлагат се само генатични ваксини, които не са изследвани дали предизвикват автоимуни заболявания, Искат да ги приложат и на децата. Тази пандемия ше продължи поне още 3 години. Ваксините няма да я спрат, защото вирусът много мутира и става по контагиозен и болестта продължава по-дълго и засяга все по млади хора. Този говори, че натискът към болниците намалявал, което не е вярно. Ковидните отделения са пълни и то по-тежки случаи от тези през есента. Подавай остав