Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Смесването на ваксини от различни видове е неправилно, смята имунологът акад. Богдан Петрунов.

Той е убеден, че всеки който е с първа доза на "АстраЗенека", трябва да си сложи и втората от оксфордската ваксина.

Случаите на тромбози при тази ваксина са толкова малко, че са в процента на предвидимата медицинска практика, посочи още академикът пред БНТ.

Още по темата
Ученият посочи, че имунитетът срещу коронавируса в човек се гради не само на база антителата, а основно се гради на клетъчния имунитет, така че ако те имат добър клетъчен имунитет, няма проблем.

"Хората няма смисъл да ходят да си тестват антителата, това нищо не може да им каже, тъй като голяма част от антителата не са функционални, т.е. не са неутрализиращи антитела", каза акад. Петрунов.

Той уточни, че антителата само показват, че организмът е имал контакт със съответния вирус, но по думите му това не трябва да успокоява хората. "Никой, прекарал вируса, няма антитела след 8-ия месец", каза акад. Петрунов.

Коментари Напиши коментар

27

Криптонит

преди 3 седмици

Мешерето е най хубавият начин да се Аугментирате. Смесвайки АстраЗен с Шмайзер и Модерна ще ви направи супер хора с инфрачервено зрение аба суперчуек! Способности да виждате през стени и да не умирате. Вече има няколко случая на Супер-хора,които са омесили здраво вакса и са придубили здравината на Криптонитна стомана и способностите на Супермен. Мешерето му е майката за излизане от тук.

26

Анонимен

преди 3 седмици

Академик Петрунов, никой не желае повече да слуша разсъжденията ви за коронавируса. Ако обичате, престанете да ни затрупвате с мненията си за ваксини, вируси, терапии и така нататък. Каквото има, сте го казал. Престанете! Писна ни от вашите телевизионни изяви!

25

Анонимен

преди 3 седмици

Понеже всичките коментиращи по-долу са видни антиваксъри, ще напиша само 1 нещо : погледнете Англия. След ваксинационната кампания, там заразените са пренебрежимо малко, мерките отпадат една по една и се готвят за нормално лято. Погледнете нас. Излязохме от третата вълна, не се знае кога ще ни тресне следващата. Може и да затихне за лятото, като миналата година, но зимата пак ще е същото. Ваксините спасяват човешки животи.