Снимка: БГНЕС
Линейките на столичния Център за спешна медицинска помощ са направили 62 обиколки на Екватора. Това показа справка на ЦСМП-София, изготвена за "Телеграф".
 
По време на пандемията през 2020 г. спешните екипи са пропътували 2 477 868 км. За сравнение обиколката на Земята по Екватора е 40 075 км. За този период получените сигнали в Спешна помощ са 152 926, а 36 823 от тях са били свързани с коронавируса. През последните два месеца на тази година, COVID повикванията отново драстично са се увеличили. През януари те са били едва 830, а през март са достигнали 4 190, показва още справката. 
 
"Все по-чести са сигналите за млади хора с коронавирус. При тях състоянието се влошава по-бързо. Преди броени дни транспортирахме 36-годишен мъж със сатурация 35 при нормални стойности над 95", разказа Катя Сунгарска – говорител на ЦСМП-София. По думите й на 12-часова смяна работят средно около 25 екипа. 
 
"Има дни, в които са по-малко, но много колеги дават извънредни дежурства, така че понякога стигаме до 28 екипа на смяна", казва Сунгарска. 
 
Има дни, през които сигналите до Спешна помощ стигат до 600. Проста сметка показва, че всеки екип трябва да обиколи 24 адреса в рамките на 12 часа. За да се покрият всички адреси, това означава, че спешните лекари могат да отделят по 2 минути на пациент. 
Още по темата
 
"Сами разбирате, че това е невъзможно. Най-малко 40 минути отнема всеки адрес и това е без придвижването на линейката", казва Катя Сунгарска. Много често обаче екипите не успяват да покрият всички адреси и прехвърлят част от сигналите от дневната на нощната смяна или обратното. По около 100 адреса остават на изчакване и трябва да бъдат наваксани от следващата бригада. Междувременно обаче новите обаждания продължават.
 
За град като София са необходими най-малко 80 екипа, за да не се получава забавяне с часове и адресите да могат да се покриват максимално бързо. А при пандемична обстановка са нужни дори повече. Столичната Спешна помощ обаче се справя с минимума. 
 
"Не мога обаче да не отбележа, че от началото на пандемията няма нито един човек, който да е напуснал ЦСМП-София. Независимо дали говорим за диспечери, шофьори на линейки, санитари, фелдшери, медицински сестри или лекари. Всички са тук и правят невъзможното. Това са нечовешки усилия - екипите нямат време нито за храна, нито за вода. И така през цялата смяна. Това са 12 часа", казва Сунгарска.
 
Когато пристигне на даден адрес, екипът трябва да извърши преглед, който отнема поне 15-20 минути. В случаите, в които пациентът е със съмнение за COVID, на място се прави и бърз тест, за който също се изчаква 15 минути. Ако човекът се нуждае от хоспитализация следва подготовка на пациента и свалянето му до линейката. След това екипът тръгва към най-близката болница с COVID сектор. Докато линейката пътува, се осъществява връзка с лечебното заведение за проверка на наличните места. С началото на третата вълна обаче, те отново са дефицитни. 
 
"Случвало се е докато търсим къде да настаним болен с коронавирус да свърши кислородната бутилка и тогава друга линейка отива да занесе нова", обяснява Сунгарска. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase