Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
Отчитаме първи крачки от края на третата вълна в България с много крехки тенденции на спадане на заболеваемостта. Това каза здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на МЗ за разпространение на коронавируса.
Още по темата
Отчита се и тенденция за намаляване на заетостта на леглата. Към момента заетите в интензивното са 64%.

Данните за седмица показват, че излекуваните са близо толкова, колкото са и новозаболелите, посочи Ангелов.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза, че по 14-дневна заболеваемост - 395 на 100 хил.,

сме на девето място в ЕС и четвърто на Балканите.

По отношение на смъртността сме на второ място в ЕС и на второ на Балканите.

Има няколко области обаче със заболеваемост над 700 на 100 хил. и това са София град, Варна, Перник, Бургас, Русе, Софийска област.

С най-ниска заболеваемост под 500 на 100 хил. са Разград, Видин, Кърджали, Търговище.

Тенденцията надолу обаче е много крехка, спадът е само със 7%, предупреди шефът на НОЩ Венцислав Мутафчийски. По думите му по отношение на починалите не сме достигнали връхната си точка от декември, като тенденцията е покачваща се. Има обаче отчетливо намаляване на хората в болница.

 

 

Коментари Напиши коментар

73

Анонимен

преди 1 месец

Значи проблема е в лечението и профилактиката.Какви мерки се вземат? Хората предупреждават ли се веднага да се свържат с лекаря си при първите симтоми? Лекарите имат ли готовност( знаят ли какво да предпишат при начален Ковид?)Кои болници са водещи в излекувани случаи-от там трябва да дават интервюта.Кои болници са с най-много смъртни случаи и защо?Хората знаят ли,че вит. Д ,Цинк и вит. С играят голяма роля и в лечението и като предпазват?

72

Жалко за докторите

преди 1 месец

Махнете политиците от НОЩ - оставете само експекртите - че ни писна да гледаме малоумно-самодоволни физиономии - видите ли имало и по-зле от нас.
И къде сте тръгнали БЕ - изяжте си епидимиологичнити кетапи - при епидемия се спират първо УЧИЛИЩАТА! - А Вие - та и ние сме ***

71

Мунчо

преди 1 месец

Имам усещането, че колкото повече измират, тоя по-ухилен става.