Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Зелените коридори трябва да продължат с РНК ваксините, при които честотата на поява на нежелани реакции е изключително ниска". Това заяви пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Още по темата
По думите му не е по-добре да бъде спряна изцяло ваксинацията с "АстраЗенека" и подчерта, че причината затова е, че се нуждаем от ваксинация.

"Факт е, че има връзка между поставянето на ваксината "АстраЗенека" и появата на тромботичните реакции, но те са редки и рискът от тях е твърде малък. Нито един от случаите в България не е потвърден, че е в резултат на ваксинацията", обясни той.

Експертът уточни, че още не е изготвен докладът на ЕМА за връзката на ваксината на "АстраЗенека" и образуването на кръвни съсиреци. Проф. Гетов увери, че най-добрите специалисти в областта на хематологията, неврологията, епидемиологията, вирусологията и т.н. работят по този проблем.

"Очакваме да ни кажат какъв е начинът за възникване на тези реакции, кои са рисковите фактори и рисковите групи пациенти. Очакваме да ни кажат какво следна нататък. Трябва да се предприеме регулаторна мярка", каза той.

По думите на професора рисковите фактори за ваксиниране са предиспозиция за сърдечно-съдови проблеми, проблеми със съсирването на кръвта, съдови проблеми, дълъг прием на контрацептивни средства, заседнал начин на живот и затлъстяване

"Личното ми мнение на експерт е, че появата на тези инциденти са в резултат на уврежданията, които предизвиква коронавирусът", отбеляза проф. Гетов. 

Препоръката му за хора, които са си поставили първа доза от ваксината на "АстраЗенека" и имат притеснения дали да приемат и втората, е да го направят спокойно, след като не са имали нежелани реакции при поставянето на "първата игла".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase