Снимка: БГНЕС

Най-вероятно коронавирусът ще се превърне в инфекция, подобна на грипа и ще ни тормози периодично. Като глобален проблем обаче очаквам да бъде решен в рамките на година. Това каза в интервю пред БТА бившият директор на болница "Пирогов" доц. д-р Спас Спасков.

"В света се работи активно за намиране на добро лекарство за коронавируса, така както се работеше и за създаването на ваксина. Вече има ваксини, което от своя страна създават условия за тотално решаване на проблема с тази инфекция. Аз съм оптимист. Смятам, че скоро ще има и лекарство", обясни лекарят.

Още по темата
Относно опашката, която оставя вирусът при преболедувалите, лекарят каза, че при това заболяване 100-процентовото оздравяване върви сравнително бавно. "Пациентите се изписват от болниците, но след това има един дълъг период, в който те не се чувстват 100 процента възстановени. Поради тази причина много се заговори за разработване на клинични пътеки, които да отговорят на това изискване на живота и да са свързани с възстановяването на този тип болни. Има се предвид и места в извънболнични структури - например, в курортни комплекси", допълни той.

Според него пандемията показа, че има области от медицината, които трябва да бъдат извадени от т.нар. пазарни механизми в здравеопазването - инфекциозните отделения трябва да преминат на държавна издръжка както епидемиологията. Изводът е продиктуван от нетрайния характер на инфекциозните болести. Има ситуации, в които е налице силно завишаване на ползването на инфекциозните отделения, както сега. В други моменти обаче, то е изключително ниско. Затова пазарният механизъм доста трудно би могъл да работи в такъв тип звена, смята д-р Спасков. Необходимо е да се разграничат инфекциозните болести от тези с по-планов характер,  каза той.

Не е ефективно развитието на хирургични звена във всички болници в страната, твърди още д-р Спасков. Спокойно може да се концентрират нуждаещи се от хирургична интервенция в определени звена, където ще има и по-висока квалификация на персонала, и възможност за много по-добро лечение на пациентите.

"Подобен механизъм обаче не работи добре при инфекциозните заболявания и трябва да се обърне внимание. Освен това е необходимо да има и подготовка в страната за поемането на болни не само в инфекциозните отделения", посочи д-р Спасков. Повечето големи болници са формирали част от своя капацитет в полза на лекуване на коронавируса, допълни бившият директор на "Пирогов".

По отношение на новите щамове д-р Спасков допуска, че е възможно съществуващите ваксини да не им въздействат. Според него подобен факт ще доведе до създаване на нови и нови ваксини, което може да бъде постигнато много бързо от науката.

Коронавирусът вероятно ще се превърне в инфекция, подобна на грипа, и ще се появява периодично, смята той. По думите му като глобален проблемът най-вероятно ще бъде решен в рамките на година.

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 1 месец

Тормоза идва от другаде бе, докторе, ковид е инструмента, сигурно има цял комплект с други инструменти, за това знаеш ли нещо?

20

Анонимен

преди 1 месец

Абе то че вирус има,има!Че е направен от човек направен е.Ама освен за пари е и за контрол и нов ред в цял свят.А на политиците много им хареса зад вируса да си прокарват закони,които да отменят права от хората.Със страх се ръководи най-лесно.С три неща се ръководи Пари,страх и глад!А и религия,ама тя е вече за музея.

19

Анонимен

преди 1 месец

Има една книга на един холандец, писана още през 2008 г.

Нарича се "ковид: Голямото заключване" (цитирам по памет)

За съжаление, не успявам да я намеря на английски, а холндският ми не е много добър ...

Всеки, който вярва в Ковид, е добре все пак да я прочете ...

Холандецът се казва Робин де Руйтер (Robin de Ruiter) ...

Не искам да изказвам мнение, всеки читател да си създаде такова ...

Ако има желаещи да я преведем на български, бройте ме и мен, но само от английски вариант ...