Снимка: Bulgaria ON AIR

Световните агенции отразиха парламентарните избори в България и прогнозираха трудни преговори за съставяне на правителство.

"Много от гласуващите в чужбина заради пандемията се бяха прибрали у дома лятото и участваха в протестите. Те вероятно са гласували за "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!". Това са младите - студенти, които са започнали работа след следването си в европейските страни. Това е много положително", заяви журналистът Асен Агов в ефира на "България сутрин" .

Заедно с журналиста Валери Тодоров коментираха политическата ситуация в страната след провелите се парламентарни избори.

"Вотът определено беше протестен. Тези избори са характерни с това, че поставиха граница. От 2009 г. живеем в постоянна политическа криза с ниска интензивност - това са първите редовни избори през последните 12 г., и пак не дават решение на кризата. Много трудно този парламент ще роди правителство. Има 2 млн. българи в чужбина. Тази система не работи - тези хора внасят всяка година по 2 млрд. лв., тоест по една магистрала, според мерните единици на Борисов, плюс ДДС-то към тях - още 20% в държавната хазна. Очевидно ентусиазмът, който показаха на изборите, е протест срещу нехайството на управляващите спрямо тях", добави Агов.

Валери Тодоров смята, че хората са уморени от политическия елит и искат промяна, а появата на шоумени в политиката не е новост по целия свят.

Още по темата

"Вижте хора като Роналд Рейган, Володимир Зеленски, Бепе Грило, Доналд Тръмп, дори Борис Джонсън - това са хора, които говорят и се държат нестандартно. Избирателите търсят различното, те искат да видят други тип политици, които им изглеждат разбираеми и по-близки. Има един чисто емоционален вот - събаряне на фигурите. Какво ще стане след това, никой не го интересува. Ето това може да ни отведе до финала на този труден преход", заяви Тодоров пред Bulgaria ON AIR.

Асен Агов изрази подобно мнение.

"Съгласен съм с Валери. Плюс това, хората се умориха от месии. Те искат някой, който говори ясно, искат да разчитат на своето правителство. Управляващите са доверените управници на нашите пари. Ако те го правят неправомерно, те се превръщат от управници във властници. Съгласен съм, че идва краят на Прехода. Вратата към модернизацията ще се отвори на избори, които ще се проведат отново през септември", каза журналистът.

Тодоров смята, че няма нищо страшно в описаната от западните медии фрагментация на парламента след вота.

"Народът е мъдър и даде власт на всички, които си я поискаха. Колкото и да трае новата формация, тя ще бъде преходна. Необходими са нови форми, трябва да се излъчи нов икономически модел. Икономиката у нас стана твърде свързана с политиката, а трябва да бъде обратно", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase