Снимка: БГНЕС

В следващите три месеца България ще получи над 3 200 000 дози от РНК ваксините, каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов на брифинг заедно с директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов пред най-голямата ни спешна болница.

В следващите седмици и месеци ще има по-голям дял на РНК ваксините спрямо векторните ваксини.

Още по темата

Близо 1 300 000 са ваксините, част от 10 милиона, за които ЕК успя да сключи споразумение с Пфайзер/Бионтех за ускорена доставка през второто тримесечие. Останалата част ще бъде доставена в четвъртото тримесечие, посочи Кирилов.

За да се получи това съгласие от всички държави, трябваше да бъдат проведени преговори както на експертно ниво, така и на политическо - на ниво лидери, обясни Богдан Кирилов.

По думите му очакваните количествата РНК ваксини в следващите 3 месеца трябва да позволят да се стигне до 50 процента ниво на ваксиниране на населението, каквато е и поставената цел от ЕК.

От своя страна директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов допълни, че новите дози ще позволят на България да направи „изключително голям скок“ във ваксинирането. „Смятаме от следващата седмица да предложим да се включи и четвъртата фаза, в която са възрастните хора и хората с хронични заболявания. Тук ще бъде засилена и активността на общопрактикуващите лекари, които най-добре познават пациентите си, които са на възраст и са хронично болни. Силно се надяваме до края на юни вече да имаме над 50% ваксинирани от населението. Като добавим и тези, които са преболедували, много скоро след това ще достигнем заветните 70% колективен имунитет“, подчерта проф. Балтов.

Той увери, че страната ни има готовност да поставя между 20-25 хил. дози на денонощие, като проблемът е единствено в доставката. „В момента, в който имаме достатъчно ваксини, този процес ще нарасне и ще стане по устойчив“, коментира директорът на „Пирогов“ и допълни, че само днес в лечебното заведение са ваксинирани около 70 души с препарата на „АстраЗенека“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase