Пандемията от COVID-19 промени изцяло живота на всички. Социалната изолацията създаде и предпоставки за влошаване на психичното здраве на хората. Какви са последствията и страничните ефекти след боледуване от коронавирус? И как можем да се справим със страха от новото нормално, в което живеем?
 
Животът със сигурност се е променил много, свикнали сме със споделянето, което става все по-трудно и много хора покрай изолирането се стресираха. Всеки стрес е доста вреден за нашия организъм. Като страха от разболяване, например. Това каза за ефира на Bulgaria ON AIR психологът д-р Иван Владимиров пред водещата Мария Константинова.
 
Той допълни, че много хора вече започват да говорят за пост COVID синдром. 
 
"Има много хора, които обясняват за трудно дишане, но трябва активно да се грижат за себе си. Не бива да живеят в страх, човек трябва да прави максимума за себе си и близките си, но трябва да сме подготвени", обясни специалистът. 
 
Той изтъкна, че сънят е изключително важен за здравето, както и добрата храна. 
 
"Всеки ден трябва да имаме рутина с дихателни упражнения и препоръчвам ежедневно да се правят. То е рутина, подобна на миенето на зъби. В случаите на загуба трябва да споделяме с хора около себе си, това трябва да се приеме за нормално, да се свързваме с близките си, защото това е най-важната част от психичното ни здраве. Всички трябва да можем да страдаме, сълзите са част от човешката ни природа", посочи събеседникът.
 
От думите му стана ясно, че когато човек се намира в криза, е добре да измисли нещо смислено за правене. 
 
"За мен писането на книги е абсолютна медитация. Като човек, минал през тежки болести - моята стратегия е да се смея на всичко, всичко е въпрос на гледна точка. Човек трябва да помни, че има и гледна точка, че нещата са продуктивни. Хората са преминавали през много по-страшни неща", допълни д-р Иван Владимиров.
 
"Хората, които насочват агресията си навътре, развиват автоимунни заболявания. Важно е да канализираме енергията си и е важно хората да имат лично пространство, особено когато живеят в един апартамент. Въздухът и храната са пълни с токсини, предвиждат се страшни епидемии от различни болести в бъдеще. Не можем да живеем както досега - да сме вечно на телефоните, да ядем каквото ни падне и да сме стресирани. Човек може да живее спокойно и продуктивно", допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase