Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд оправда обвинения бившият шеф на НДК Мирослав Боршош. Председател съдия Стефан Милев реши, че Боршош е невинен и по петте обвинения, които бяха повдигнати срещу него.

Още по темата

Той бе обвинен в длъжностно присвояване в особено големи размери, умишлена безстопанственост и сключване на множество неизгодни сделки.

Боршош бе обвинен с бившия председател на Съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев, който получи 3 години условни, съобщава "24 часа".

След като обяви присъдата съдия Милев обясни кратко мотивите на магистратите да стигнат до това решение. По отношение на едно от обвиненията на Боршош - тоова за длъжностно присвояване съдията каза: По-добре е да замълчим от уважение към правото. Съдия Милев отмени и мярката за неотклонение на Боршош, която досега беше подписка.

Боршош бе подсъдим три години и половина."Тези години не бяха леки за мен, особено за човек, който е бил изцяло отдаден на работата си и който я е изпълнявал на най-високо професионално ниво", заяви той пред съда. "Спазвал съм стриктно закона и съм осъзнавал важността да ръководя най-голямата културна структура в България.", каза още той.

През април 2019 г. по делото срещу бившия изпълнителен директор на НДК се явиха вицепремиерът Томислав Дончев, бившият министър на европейското председателство Лиляна Павлова и бившият вицепремиер в служебното правителство на Огнян Герджиков – Деница Златева.

Тримата бивши и настоящи членове на правителства бяха призовани за свидетели, защото в различни периоди от време управляваният от Боршош Национален дворец на културата е бил под техен надзор. Бившият министър на културата Вежди Рашидов също бе призован да свидетелства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase