Снимка: БГНЕС
Спешните медици се обявиха против разхлабването на мерките от 1-и април с оглед новия ръст заболели и усложненята при голяма част от пациентите. В свое обръщение към българския народ и управляващите те заявяват, че са на ръба на възможностите си и отказват да носят отговорност за закъснялата и неадекватна на нуждите на пациентите им спешна помощ.
 
В социалните мрежи председателят на Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ д-р Десислава Каталиева посочва, че ден преди разхлабването на противоепидемичните мерки МЗ отчита за денонощие 5176 новозаразени/ръст с 679човека/, 155 починали, 9811 хоспитализирани.
 
"Всички тези показатели сочат отново ръст на заболели и усложнени пациенти, които ние трябва да диагностицираме, лекуваме, транспортираме и хоспитализираме. Колкото повече са заразените, толкова повече ще е броят на усложнените пациенти по време на и след КОВИД инфекцията. Това е непосилно за нашата армия от 300 мобилни екипа,160 филиала за спешна помощ и около 40 спешни отделения на територията на страната. Много от колегите ни се разболяха и се налага да осигуряваме графика с извънредни дежурства. Ние сме на ръба на възможностите си и заявяваме,че отказваме да носим отговорност за закъснялата и неадекватна на нуждите на пациентите ни спешна помощ", пиша тя в обръщението от името на спешните медици.
Още по темата
 
Д-р Каталиева подчертава още, че те искат пациентите да получават своевременна и равнопоставена спешна медицинска помощ, но не разполагат с материален и човешки ресурс, който да отговори на ръста на заразените. 
 
"Вината за закъсненията на мобилните ни екипи и лутането по болниците, закъснелите или нереализирани хоспитализации е на управляващите, които не осигуриха адекватни на ръста на епидемията противоепидемични мерки и своевременна масова ваксинация на населението", пише още в обръщението.
 
Затова спешните медици призовават министъра на здравеопазването незабавно да отмени заповедта за разхлабване на противоепидемичните мерки от 1.04.2021. "Считаме ,че заповедта е гавра с труда на всички медици на първа линия и заплаха за спасяване живота на нашите пациенти!", заявят в обръщението си спешните медици.

Коментари Напиши коментар

65

Анонимен

преди 1 месец

Медиците са на ръба но на кой му пука на кадтика най малко

64

Интерсно

преди 1 месец

Но за сметка на това искат по -1000 лв отгоре обещани им от -буци

63

Анонимен

преди 1 месец

Когато се затегнаха мерките, случаите бяха 2000- 2500. Сега надминаха 5000. Каква е логиката? Никаква. Всички страни със тотален локдаун бележат антирекорди. В Швеция мерки няма, и всичко е ок. Животът продължава, трябва да се живее с този вирус,