Снимка: БГНЕС
"Още в началото на март се виждаше, че вървим към пик и предвидихме три възможни сценария за развитие на пандемията. Един от тях към днешна дата е верен. За съжаление това е песимистичният сценарий, при който основното репродуктивно число се увеличава". 
 
Това коментира пред БНР проф. Марусия Божкова, преподавател по статистика и вероятности в Математическия факултет на СУ "Свети Климент Охридски".
 
"Пикът ще бъде около 25 април", посочи проф. Божкова. Тя уточни, че прогнозата е направена според математическия модел, с който работи тя. Изчисленията са за около 200 починали от COVID-19 на ден.
 
Според нея популацията, в която се разпространява епидемията, е по-наситена. Тя допълни още, че скритата заболеваемост дава тласък и ефектът от затварянията и ограниченията се отчита със закъснение.
Още по темата
 
Тя определи като политически решенията за разхлабване на мерките и даде пример и с Гърция, където заболеваемостта расте, а ограниченията се облекчават. 
 
Трудно е да се погнозира кога ще е краят на третата вълна, подчерта тя и добави, че трябва да стане видим и ефектът от ваксинацията:
 
"По около 120 хиляди души на месец трябва да се ваксинират, ако искаме до края на 2021-ва да постигнем затихване на епидемията", добави проф. Божкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase