Снимка: Pixabay
Британският вариант на COVID-19 води до по-голямо заразяване на децата. Това обясни пред bTV д-р Радка Масларска, началник на отделението по Неонатология в болница "Токуда". 
 
"Европейската агенция за инфекциозните заболявания установява, че от 30% до 70% е по-голямо количеството на вируса н носоглътката н адецата и дава възможност по този начин те да разпространяват заразата и да се заразяват по-често", обясни още тя. 
 
Според нея 42% от децата се заразяват в семейна среда, 8% на тържества и рождени дни и само 3% в детските градини. 
 
Докато при щама от Ухан едно болно дете заразяваше от едно до три деца, сега при британския вариант този процент е много по-висок, отбеляза лекарят. 
 
Д-р Масларска уточни, че децата с хронични заболявания са по-уязвимата група и често се налага да бъдат хоспитализирани. "Това са децата с хронични заболявания на белия дроб, с бронхиална астма, с бъбречна недостатъчност, недоносените бебета и новородените деца", уточни още лекарят.
Още по темата
 
"При новородените COVID-19 протича без симптоми при 95%, но един малък процент от тях са застрашени с лош толеранс към храненето, невиреене и това подължава много дълго време след заразата - до два три месеца. В острия стадии се налага хоспитализация", обясни тя. 
 
Според нея при британския вариант все повече деца получават инфекция на дихателната система и развиват пневмония.
 
"Това е един мног омалък процент - само 0,16% от децата са в критично състояние. Повечето от тях са или без симптоми, или с леки симптоми, които могат да бъдат овладени в домашни услония", заяви д-р Масларска.
 
тя е на мнение, че трябва да има одобрени ваксини и за децата, но те трябва да минат през строг контрол за безопасност и ефикасност.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase