Зимата все още е при нас. Преди дни три лавини паднаха на прохода "Петрохан". Продължава и издирването на сноубордиста, който изчезна в Рила. Знаем ли как да да се защитим от природата и да останем в безопасност в планината?
 
"Винаги трябва да сме подготвени, зимната планина е по-трудна и сложна като пребиваване, но планината трябва да я уважаваме. И през лятото тя може да ни покаже много свирепи условия. В рамките на 5 дни времето ще стане пролет, но в същото време в планината условията са си зимни", каза планинският спасител към отряд "Осогово" Огнян Кузманов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той подчерта, че всеки човек, който иска да ходи в планината през зимата, е трябва да има опит и да знае колко бързо се променят условията.
 
"Трябва физически да се е подготвил през лятото, за да може през зимата да се чувства по-спокоен и по-уверен. Трябва допълнителна екипировка. Ако физически не сме подготвени да си изнесем тази екипировка нагоре, още в началото създаваме предпоставки за инциденти", допълни Кузманов.
 
Витан Витанов, който е хирург и основател на Академия за оказване на бърза помощ, сподели, че повечето хора, които посещават техните курсове, са млади и активни, спортуващи, но най-вече обичат да прекарват свободното си време в планината.
 
"Това са хора, които практикуват и екстремни спортове. Те самите са попадали в инциденти и това е водещото. Те искат да знаят как може да окажат първа помощ както на себе си, така и на хората, с които са в планината. Телефонът е изключително важен, за да може да се обадим и да повикаме помощ", коментира Витанов.
 
Огнян Кузманов допълни, че в раницата ни винаги трябва да се намери място за допълнителна дреха, шапка, ръкавици и спасително фолио.
 
"Желателно е да има външна батерия за телефон, както и челник, който е задължителен. Има приложение на ПСС, с което всеки може да се свърже от телефона си. То дава възможност в момент, в който прецените, че бедствате, да изпратите GPS къде точно се намирате. Но всеки, който иска да ходи в планината, трябва да проучи маршрута, по който ще ходи. Трябва да знае път за евакуация при влошаване на времето. Не може да разчита на планинския водач, защото инцидентите се случват и при планинските водачи", обясни Кузманов.

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 3 месеца

Кои са базовите неща, които трябва да знаем?важното е да знаем, че сме безсмъртни! Иначе най-подходящо е да сме по джапанки и с къси ***. Ако видим знак за опасност, значи искат да ни ограничат правата и трябва точно там да се натикаме. Ако нещо стане държавата е длъжна да ни спаси, щото плащаме данъци!***, но гъзар бъди!

15

Зозо

преди 3 месеца

Тия дето ходят в планината по джапанки, платненки, анцунг и къси *** вече плакаха много. Също и тези дето обичат да плуват в буйни реки на кило ракия, да тръгват на преходи в снега по шушляк и маратонки......Аз като тръгвам по баирите нося екипировка и храна като за друга планета, особено ако ще се нощува на открито, вкл. и оръжие.

14

Krom

преди 3 месеца

До селянин - да, и още нещо. Няма нужда да реферираш към "едно време". Аз също съм израснал с китайските кецове и пионерките. Но когато се говори за сериозни работи - нека бъдем сериозни. В планината хората умират когато не я уважават. Просто е. А зимата в планината може да бъде страшна. Така че, недей пробутва глупости.