Изследване твърди, че с британския вариант на коронавируса може да заразите и вашия домашен любимец. В проучването пише още, че ветеринари отчитат сериозни сърдечни заболявания при домашните любимци. Има ли данни за подобни случаи в България и как се проявява вирусът при животните?

 
"На този етап няма подобни данни и информация. Никоя от организациите, които се занимава с ветеринарна медицина, не е алармирала за подобни проблеми. Домашните кучета и котки имат своите коронавируси със своите прояви. Те са изключително безопасни за хора и нямат ефект върху тях", каза ветеринарният лекар Мила Бобадова пред Bulgaria ON AIR.
 
Тя подчерта, че сърдечните заболявания при котките се диагностицират трудно. Причината за това е, че те не демонстрират проблеми със сърдечната система. При кучетата - по-често.
 
"Бих посъветвала хората да спазват добрата практика - веднъж годишно да се правят контролни прегледи на животното, отколкото да чакат да се появят някакви признаци", коментира още Бобадова.
 
Специалистът добави, че животните реагират на вирус по същия начин, по който и ние реагираме.
 
"Имунните ни системи говорят по един и същи начин, но в света това, което ни притеснява, са 4 случая, които са доказани, че проблемът е коронавирус при котка. Но и в четирите случая животните са го прекарали безсимптомно и леко. Но те са изолирани случаи на лабораторни животни. До този момент няма данни за домашни любимци от всякакъв тип да предават или да се разболяват от COVID-19", посочи Мила Бобадова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase